Quantcast

Δωρεάν επιμορφωτικό πρόγραμμα του Καποδιστριακού για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν παιδιά προσφύγων

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στις 9:00 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Πλάκα, αρχίζει το Ευρωπαϊκό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Προώθηση της αποτελεσματικής ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα» (Promoting effective EU integration of refugees in Greece’s secondary school structures specified for refugee education). Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου κ. Ναπολέων Μαραβέγιας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν σε σχολεία με δομές για παιδιά προσφύγων και έχει ως στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες υψηλής ποιότητας κατάρτιση σε σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές, σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και σε ζητήματα που αφορούν στην αποτελεσματική ένταξη των παιδιών προσφύγων στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα είναι δωρεάν και ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό υλικό. Οι εισηγήσεις θα γίνουν από Καθηγητές Πανεπιστημίου και Ερευνητές με αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο.

Στο πρώτο σεμινάριο συμμετέχουν 60 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Αττική, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με σειρά προτεραιότητας. Το σεμινάριο θα επαναληφθεί στην Αθήνα προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους εκπαιδευτικούς, ενώ τον επόμενο χρόνο προγραμματίζονται σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Σάμο και τη Λέσβο. Ηεξασφάλιση συμμετοχήςτων εκπαιδευτικών για τα επόμενα σεμινάρια μπορεί να γίνει με την αποστολή μηνύματος στο ekopda@pspa.uoa.gr 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν διαθέσιμες στην σχετική ιστοσελίδα που λειτουργεί στη διεύθυνση www.interef.gr. Πέραν των χρήσιμων στοιχείων που μπορούν να βρουν εκεί οι εκπαιδευτικοί για την ενσωμάτωση των παιδιών των προσφύγων στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τους προσφέρεται επίσης και η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές μέσω του ειδικού Forum που έχει δημιουργηθεί.

Επισημαίνεται ότι όλα τα σεμινάρια θα προβληθούν σε ζωντανή σύνδεση (video streaming) μέσω της σχετικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ότι υπάρχει η δυνατότητα, για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν, να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στους εισηγητές την ώρα του σεμιναρίου (σχετικές οδηγίες υπάρχουν στο www.interef.gr). Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από όλη τη χώρα, όχι μόνο να παρακολουθήσουν τα Σεμινάρια, αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτά. Η εκπομπή του 1ου Σεμιναρίου του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει στις 9:30 ακριβώς. 

Τέλος, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Action: Jean Monnet Projects, Key Action: Jean Monnet Activities.