Quantcast

Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» για τους εργαζόμενους - Πώς θα το πάρετε

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, για τους εργαζόμενους που θα υποβάλουν στη φόρμα τα στοιχεία τους για να καταβληθούν τα 800 ευρώ.

Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου στον ΕΡΓΑΝΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka. gr.

Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού σας τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.

Από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 10 θα μπορούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή να υποβάλουν τα στοιχεία τους με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ τους.

Δηλαδή την 1η Απριλίου θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους όσοι ασφαλισμένοι έχουν τελευταίο νούμερο στον ΑΦΜ το «1», στις 2 Απριλίου όσοι έχουν το «2» στο τέλος και ούτω κάθε εξής.

Τα πρώτα 800άρια θα πιστωθούν στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων μετά την 1η Απριλίου που ξεκινούν οι αιτήσεις τους. Η πρώτη δόση των πληρωμών αναμένεται να ξεκινήσει από Δευτέρα 6 Απριλίου.

Μάλιστα, όσοι εργάζονται σε επιχείρηση που έκλεισε λόγω κρατικής απόφασης (σ.σ. υποχρεωτικό «λουκέτο) δικαιούνται και έκπτωση 40% στο ενοίκιο της πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες καλούνται να συμπληρώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής του έως και τις 10 Απριλίου του 2020.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 295.246 αιτήματα αναστολής λειτουργίας.

Παράλληλα, όσοι εμπεριέχονται στους Κώδικες Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνουν παράταση τόσο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και στην καταβολή του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση των εργοδοτών περί αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση, προτού οι εργαζόμενοι της εκάστοτε επιχείρησης προβούν στη δική τους αίτηση.