Quantcast

Εργασιακό: Τι αλλάζει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Μητρώα συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών-εργαζομένων. Πώς η πρόβλεψη για οικονομικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Συμβάσεις για υπο-κλάδους. Τι αλλάζει στη μεσολάβηση.

Σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αιχμή την υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων να εγγράφονται σε αντίστοιχα μητρώα, προκειμένου να αποκτούν την ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, με σημαντικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και περαιτέρω στοιχεία ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας. Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα, ώστε να συνδυαστεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Περισσότερα στο Euro2day