Quantcast

Φ. Μακριδάκη: Γνωρίζετε πώς… θα γλιτώσετε τον φόρο ανείσπρακτων ενοικίων

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου για εισοδήματα από ενοίκια τα οποία δεν τα έχουν πληρωθεί. 

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που βασανίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι παρότι μπορεί ο ενοικιαστής να μην τους έχει καταβάλει τα μισθώματα που έχουν συμφωνήσει ωστόσο αυτοί θα πρέπει να τα δηλώσουν και να τα φορολογηθούν.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενοικιαστών που δεν πληρώνουν το συμφωνηθέν μίσθωμα και αρκετοί από αυτούς ούτε τα λειτουργικά έξοδα, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να βάλετε και να ταλαιπωρείται ποικιλοτρόπως.

Τα ενοίκια δηλώνονται στο έντυπο Ε2. Προκειμένου λοιπόν να μην φορολογηθείτε για ανείσπρακτα ποσά θα πρέπει πριν υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση να κινηθείτε νομικά εναντίον του μισθωτή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή σας διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχετε ασκήσει εναντίον του αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Εν συνεχεία πρέπει τα άνωθεν στοιχεία να τα καταθέσετε στην Εφορία . για να γίνω πιο συγκεκριμένη στην εφορία θα πρέπει να κατατεθούν φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν κατατεθεί. Μόλις υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τότε τα ανείσπρακτα εισοδήματα που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε2, δε θα ληφθούν υπόψη.

Προσοχή γιατί αν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε η εφορία θα σας φορολογήσει κανονικά και ας μην τα έχετε εισπράξει ποτέ. Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται τα μισθώματα.