Quantcast

Φ. Μακριδάκη: Τι θα γίνει με τα τεκμήρια

Tο 2021 ξεκίνησε και μαζί του έφερε απαλλαγές από τεκμήρια που ανάγκαζαν τους πολίτες να πληρώνουν άδικους φόρους.

Έτσι λοιπόν, μέχρι και το 2020 οι φορολογούμενοι επιβαρυνόντουσαν με το τεκμήριο αυτοκινήτου, και αν το όχημα ήταν μεγάλου κυβισμού θα έπρεπε να πληρώσουν και το τέλος πολυτελούς διαβίωσης. Συγκεκριμένα ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αφορά τα οχήματα που 10 ετών σε κυκλοφορία και ο κυβισμός τους υπερβαίνει τα 1.929 κ.εκ.

Φέτος είναι η τελευταία φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι οι κάτοχοι αυτοκινήτων με αυτό το απαρχαιωμένο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει ήδη την κατάργησή τους από το 2021.

Τα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ

Στα επιβατικά αυτοκίνητα το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται ως εξής:

* Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., σε 4.000 ευρώ.

* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

* Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

* Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα την παλαιότητα του κάθε αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης δεν υπάρχει τεκμήριο εάν διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, εάν είναι επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους οι οποίοι έχουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι παγιδεύτηκαν στα τεκμήρια και πλήρωσαν έξτρα φόρο. Ο φόρος αυτός υπολογίστηκε πάνω στα αυξημένα εισοδήματα λόγο των τεκμηρίων και άγγιξε τα 6,5 δισ. ευρώ.

Εν κατακλείδι

ΠΡΟΣΟΧΗ στα τεκμήρια,

όποια και αν είναι αυτά και φροντίστε με τον φοροτεχνικό σας να τα καλύψετε με τις νόμιμες διαδικασίες που υπάρχουν, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.