Quantcast

Φορολογικές υποχρεώσεις: Το νέο ημερολόγιο για την πληρωμή φόρων

Αλλάζει φέτος το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εκπληρώσουν τις εξής φορολογικές υποχρεώσεις από τον Ιούλιο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021:

1.Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ο οποίος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ

2.Τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος σε επίπεδο βεβαίωσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 2, 6 δισ. ευρώ.

3.Τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που ανεστάλησαν το τρίτο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των φορολογουμένων από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

4.Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021 τα οποία υπολογίζονται σε 1,5 δισ. Έτσι ο συνολικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε τουλάχιστον 7,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών για τις περισσότερες από τις παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις θα ισχύσει νέο ημερολόγιο εξόφλησης.

Συγκεκριμένα:

-Θεσπίζεται η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ σε 6 αντί για 5 μηνιαίες δόσεις που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Έτσι ο φετινός ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εξοφληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης με ΕΝΦΙΑ ύψους 900 ευρώ θα κατέβαλλε 5 δόσεις των 180 ευρώ, θα καταβάλει 6 δόσεις των 150 ευρώ.

-Θεσπίζεται η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις που ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι ενώ πέρυσι ο φόρος εισοδήματος εξοφλήθηκε Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, φέτος θα εξοφληθεί από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 1.300 ευρώ θα κατέβαλε μηνιαίες δόσεις των 433 ευρώ. Φέτος θα καταβάλει 8 δόσεις των 162,5 ευρώ.

-Θεσπίζεται η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε 8 αντί για 6 μηνιαίες δόσεις που ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι ο φόρος θα εξοφληθεί από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2021 και όχι έως τον Δεκέμβριο όπως ίσχυε.

-Θεσπίζεται ειδική ρύθμιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (50% του ισχύοντος στην πάγια ρύθμιση οφειλών) για όλες τις φορολογικές οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο οι οποίες τελούν σε αναστολή. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 202.

-Θεσπίζεται κίνητρο για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με έκπτωση 2%.