Δεκαπέντε ημέρες προθεσμία έχουν τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν χωριστή φορολογική δήλωση αφού η πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Aπό φέτος μάλιστα το φορολογικό διαζύγιο αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά αφού όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν αίτηση για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουν την αίτηση, αν θέλουν εκτός εάν επιθυμούν να προχωρήσουν σε ανάκληση της επιλογής τους.
Εκτός που εκείνους που υποβάλλουν προαιρετικά δήλωση, οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
– Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
– Έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
– Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος. Πρόκειται για μια κίνηση που κρύβει οφέλη, αλλά και παγίδες για τα ζευγάρια. Κατά κανόνα ο φορολογικός διαχωρισμός των ζευγαριών μέσω της υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης συμφέρει ζευγάρια όπου ο ένας σύζυγος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και ο άλλος είναι μισθωτός ή έχει εισόδημα από άλλη πηγή. Επίσης, συμφέρει και στις περιπτώσεις που και οι δύο σύζυγοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι παγίδες του φορολογικού διαζυγίου
Στον αντίποδα, οι κίνδυνοι που απειλούν όσους επιλέγουν το φορολογικό «διαζύγιο», αφορούν στο βάρος των τεκμηρίων, στο αφορολόγητο με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.
Ειδικότερα:
Τεκμήρια
Στις χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.
Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως φορολογικό ζευγάρι. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.
Αποδείξεις οικογενειακών δαπανών
Στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, όπως γίνεται στις κοινές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει έλλειμμα αποδείξεων θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή του πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει από το όριο του 30%.
Τέκνα
Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.