Quantcast

Γ.Πιτσιλής: Έρχεται η ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων - Καταργείται το χαρτόσημο

Τη σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής και αυτοματοποιημένης τήρησης βιβλίων από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ στο 10ο Tax Forum. 

Ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε επίσης ότι οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα μειώθηκαν τον Οκτώβριο κάτω από το ένα δις ευρώ ενώ εξήγγειλε την ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων παρουσιάζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Αρχή για την προετοιμασία του συγκεκριμένου μέτρου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή. Όπως έχουν σχεδιαστεί είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε καταχωρητικά, όπως δηλαδή σήμερα καταχωρούμε τα βιβλία μας να το κάνουμε μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ, είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων ή με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών .

Κύρια σημεία της ομιλίας του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργου Πιτσιλή στο 10ο Thessaloniki Tax Forum

Ηλεκτρονικοποίηση

  • Όπως έχουν σχεδιαστεί, τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ικανά να υποδεχθούν πληροφορίες είτε μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης είτε καταχωρητικά είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων, για τις επιχειρήσεις εκείνες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονική λογιστική. Και βεβαίως, θα μπορούν να υποδεχθούν πληροφορίες και από τις ταμειακές μηχανές.
  • Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα, σχεδιάζουμε μια θεμελιώδη καινοτομία:

o Τα τιμολόγια θα καταχωρούνται στα συστήματά μας μόνο από τον εκδότη.

o Με την καταχώρηση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη.

  • Έτσι, συνολικά μειώνεται το έργο της καταχώρησης στα βιβλία, εξασφαλίζεται η μοναδικότητα της πληροφορίας και παύει να υπάρχει η ανάγκη για γενικευμένη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ).
  • Στη φάση αυτή επεξεργαζόμαστε λύσεις για τις περιπτώσεις όπου θα μπορεί να συμπληρώνει ο λήπτης τα βιβλία στην περίπτωση που ο εκδότης παρέλειψε να  καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και τις τυχόν ασυμφωνίες σχετικά τα στοιχεία του τιμολογίου.
  • Μπορώ ωστόσο να πω ότι παρά το πολύ σύντομο χρόνο στον οποίο εργάστηκαν τα στελέχη μας, το έργο έχει μεγάλο βαθμό ωριμότητας ως προς το σχεδιασμό του και, εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία εντός του 2019.
  • Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είναι το μόνο έργο που δουλεύουμε. Παράλληλα, με πολλές δυσκολίες και με πολλές απρόοπτες ανάγκες πληροφορικής που ανακύπτουν και επηρεάζουν την εκτέλεση του επιχειρησιακού μας σχεδίου, είναι σε εξέλιξη:
  • η ηλεκτρονική υποβολή παρακρατουμένων φόρων σε μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, καθώς και ΦΜΑ
  • Η σταδιακή επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής ενδικοφανών προσφυγών
  • Και η διασύνδεση μητρώου με Υπουργείο Εσωτερικών και ΕΛΑΣ

Η ηλεκτρονικοποίηση ωστόσο…

• Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

• Και κάνω αυτή την επισήμανση ύστερα την επίσκεψή μου στην άλλη άκρη της Ελλάδας, τη Σύμη, όπου στο πλαίσιο της πιλοτικής μας δράσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων των κατοίκων των ακριτικών νησιών, κλιμάκιο της ΔΟΥ Ρόδου με laptop που συνδέθηκαν στο taxis μέσω ιντερνετ, επισκέφτηκε και άκουσε τους συμπολίτες μας και έλυσε επί τόπου θέματα και απορίες τους εκτυπώνοντας ΑΦΕ, καταστάσεις χρεών, Ε9 κλπ.

• Είναι απόλυτη ανάγκη, και το λέω απευθυνόμενος στα στελέχη μας που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, να είμαστε πιο εξωστρεφείς με τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις, να τους δείξουμε ότι σεβόμαστε τον κόπο τους από τον οποίο έρχονται και οι φόροι που πληρώνουν και να τους βοηθήσουμε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ενόψει λοιπόν της κατάρτισης του επιχειρησιακού μας σχεδίου για το 2019, θα συμπεριλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις για roadshows ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.

Χαρτόσημο

• Στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο πλέον και

δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους, με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά.

• Αναζητήσαμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα αυτό, ώστε η πρότασή μας να λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στα άλλα κράτη της Ε.Ε.

• Η συνεργασία με την τεχνική βοήθεια έχει προχωρήσει, έχουμε δουλέψει εντατικά το τελευταίο διάστημα και έως το τέλος του έτους το αργότερο θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για την αναμόρφωση της νομοθεσίας.

Ενσωμάτωση ATAD (Οδηγία 2016/1164)

• Το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε εντατικά σε τεχνικό επίπεδο, για την ενσωμάτωση των σύνθετων ρυθμίσεων της Οδηγίας για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής (Anti TaxAvoidance Directive). Μελετήσαμε αναλυτικά και τις επιλογές ενσωμάτωσης που έχουν υιοθετηθεί από τα λοιπά κράτη μέλη και καταλήξαμε στις προτάσεις μας για την ενσωμάτωση προς την πολιτική ηγεσία.

• Ειδικότερα, έχουν αποσταλεί οι προτάσεις μας σχετικά με:

• Τη θέσπιση νέου γενικού αντικαταχρηστικού κανόνα, ο οποίος θα αντικαταστήσει το σημερινό άρθρο 38 ΚΦΔ.

• Την αποφυγή της υποκεφαλαιοδότησης (thin-cap).

• Ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό το νέο αυτό πλαίσιο να εφαρμοστεί με ασφάλεια δικαίου, τόσο για τις ελεγκτικές μας υπηρεσίες, όσο και για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Ιδίως οι διατάξεις του νέου αντικαταχρηστικού κανόνα πρέπει να εφαρμόζονται με την κατάλληλη τεκμηρίωση των θέσεων των ελεγκτικών μας υπηρεσιών, και να διαμορφωθούν σε κεντρικό επίπεδο σταθεροί ερμηνευτικοί κανόνες γνωστοί σε όλους.

Μετασχηματισμοί

• Η Α.Α.Δ.Ε. συμμετείχε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε για την υποβολή προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία.

• Στόχος μας η συστηματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου των μετασχηματισμών, ώστε οι νέες διατάξεις του εταιρικού πλαισίου να καταστούν πραγματικά λειτουργικές.

Ειδικός Φόρος Ακινήτων

• Η Α.Α.Δ.Ε. με πρωτοβουλία της, και αναγνωρίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο του ΕΦΑ αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε το πλαίσιο εξαιρέσεων από τον ΕΦΑ για τους φορείς της κεφαλαιαγοράς να προσαρμοσθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχέδιο προτεινόμενων ρυθμίσεων προς την πολιτική ηγεσία.

Κάτοικοι αλλοδαπής με οικονομική δραστηριότητα εδώ

• Με σειρά αποφάσεων μας έχουν ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα και έχει τακτοποιηθεί, νομίζουμε ικανοποιητικά, η διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό, για τους κατοίκους Ελλάδας που μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

• Αυτό που δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα είναι η διαδικασία με βάση την οποία φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής θα μπορούν, χωρίς να θίγεται η κατάστασή τους ως κατοίκων αλλοδαπής, να προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες στην Ελλάδα, όπως: η συμμετοχή σε ΔΣ ελληνικών εταιρειών ή η άσκηση επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις.

• Διαπιστώσαμε ότι στο σημείο αυτό υπάρχει έλλειμμα, με αποτέλεσμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα, πολλοί αλλοδαποί οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτου στην Ελλάδα και επιθυμούν να το εκμεταλλευθούν επιχειρηματικά, να πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην Ελλάδα και να χαρακτηρίζονται αυτομάτως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές προσέφυγαν στη ΔΕΔ και δικαιώνονται, όταν αποδεικνύεται ότι αυτοί παρά την άσκηση της δραστηριότητας αυτής στην Ελλάδα, παραμένουν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

• Οι υπηρεσίες μας επεξεργάζονται σχέδιο απόφασης για την διευθέτηση του ζητήματος αυτού.

Έσοδα

• Κινούμαστε εντός στόχου.

Επιστροφές

α) Το συνολικό εκκρεμές ποσό υποχώρησε κάτω από το 1 δισεκ. ευρώ(περίπου 950 εκ. όλα τα αιτήματα, άνω και κάτω των 90 ημερών, περιλαμβανομένων αυτών που υποβλήθηκαν εχθές).

β) Από τις επιστροφές που είναι πάνω από 90 ημέρες, για 300 εκ. περίπου έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε φορολογουμένους.