Quantcast

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής ζήτησε από την Κομισιόν να βελτιώσει τους κανόνες αξιολόγησης συμβάσεων δημόσιας πολιτικής

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Emily O`Reilly ζήτησε σήμερα από την Κομισιόν να βελτιώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της για την αξιολόγηση των προσφερόντων για συμβάσεις που σχετίζονται με τη δημόσια πολιτική, αφού ανέθεσε σύμβαση μελέτης στην BlackRock Investment Management σε τομέα οικονομικού και κανονιστικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία.

Η Emily O`Reilly ζήτησε επίσης από την Koμισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των διατάξεων για τη σύγκρουση συμφερόντων στον δημοσιονομικό κανονισμό - το δίκαιο της ΕΕ που διέπει τον τρόπο διεξαγωγής των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η ίδια δήλωσε ότι οι εφαρμοστέοι κανόνες δεν ήταν ισχυροί και αρκετά σαφείς για να επιτρέψουν στους υπαλλήλους να διαπιστώσουν σύγκρουση συμφερόντων εκτός από ένα πολύ στενό φάσμα επαγγελματικών συγκρούσεων.

Η Διαμεσολαβητής έκρινε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να επαληθεύσει εάν η εταιρεία δεν έπρεπε να ανατεθεί στη σύμβαση και λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, έκρινε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις. Ως εκ τούτου, θα θέσει το ζήτημα στην προσοχή των νομοθετών της ΕΕ.

Οι προτάσεις της Διαμεσολαβητού ακολουθούν έρευνα σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν να αναθέσει σύμβαση στη BlackRock για τη διεξαγωγή μελέτης για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κυβερνητικών στόχων στους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ. Η Διαμεσολαβητής έλαβε τρεις καταγγελίες σχετικά με την απόφαση, δύο από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μία από ομάδα της κοινωνίας των πολιτών.

Η έρευνα  επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η BlackRock βελτιστοποίησε τις πιθανότητές της να πάρει το συμβόλαιο κάνοντας μια εξαιρετικά χαμηλή οικονομική προσφορά, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια προσπάθεια να ασκήσει επιρροή σε έναν επενδυτικό τομέα που έχει σημασία για τους πελάτες της.