Quantcast

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «SURE» για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόγραμμα "ασφάλισης" της εργασίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω COVID19, ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν απολύσεις, ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 Το πρόγραμμα θα ονομάζεται  "SURE" και θα  επιτρέπει στα Κράτη Μέλη να πληρώνουν επί της ουσίας τους μισθούς των εργαζομένων των επιχειρήσεων που μειώνουν την παραγωγή και τις ώρες εργασίας.

Αναλυτικά η Πρόεδρος της Κομισιόν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της σημείωσε ότι "η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει δραματικά" και "εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά, αλλά πρέπει να ψωνίσουν από παντοπωλεία και να πληρώσουν τους λογαριασμούς".

Σημειώνει: "οι εταιρείες πληρώνουν μισθούς στους υπαλλήλους τους, ακόμη και αν, τώρα, δεν κερδίζουν χρήματα. Η Ευρώπη έρχεται τώρα προ στήριξή τους με μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία SURE".

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος ως παράδειγμα, "οι περιφέρειες γύρω από το Μιλάνο ή τη Μαδρίτη είναι μέρος της ραχοκοκαλιάς της ευρωπαϊκής οικονομίας" και "χιλιάδες ισχυρές και υγιείς εταιρείες αγωνίζονται εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης". "Χρειάζονται την υποστήριξή μας για να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αναπτύξει μια έννοια της εργασίας μικρής διάρκειας", διευκρινίζει.

"Προορίζεται να βοηθήσει την Ιταλία, την Ισπανία και όλες τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά. Και αυτό θα γίνει χάρη στην αλληλεγγύη άλλων Κρατών Μελών", εξηγεί.

Το πρόγραμμα SURE, όπως είπε θα λειτουργήσει στη βάση των διδαγμάτων της χρηματοπιστωτική κρίση το 2008: το κράτος Μέλος που θα ενεργοποιήσει το μέσο θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να παραμείνουν στη δουλειά τους και τις εταιρείες να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση με τους υπαλλήλους τους", δηλαδή χωρίς να κάνουν απολύσεις.

Η Πρόεδρος εξηγεί ότι "η βραχυχρόνια εργασία που θα υποστηρίζεται από το κράτος θα μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, θα κρατήσει τους ανθρώπους στην εργασία και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις αγορές με ανανεωμένο σφρίγος". "Η ιδέα είναι απλή. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν εργάζονται λόγω προσωρινής εξωτερικού σοκ όπως ο COVID19 δεν θα πρέπει να απολύουν τους εργάτες τους". "Θα συνεχίζουν να τους απασχολούν. Ακόμα κι αν υπάρχει λιγότερη εργασία. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορεί να διδαχθούν για παράδειγμα νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους εαυτούς τους", αναφέρει.

"Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι σώζονται από την τρύπα στα πορτοφόλια τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ενοίκια τους και να αγοράζουν ό, τι χρειάζονται. Και αυτό έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην οικονομία", εξηγεί.

"Χάρη το πρόγραμμα SURE, περισσότεροι άνθρωποι θα κρατήσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης", δήλωσε.

"Και θα επιστρέψουν στην πλήρη εργασία μόλις ολοκληρωθεί το lockdown, όταν η ζήτηση αναθερμανθεί και οι παραγγελίες επανέλθουν. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ανανέωση της οικονομικής μηχανής της Ευρώπης χωρίς καθυστέρηση", καταλήγει.