Η θεαματική απόδοση του 10ετούς ομολόγου οδηγεί σε νέα έξοδο στις αγορές - Bloomberg: Το επιτόκιο μπορεί να γίνει αρνητικό

Την προοπτική το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να γίνει αρνητικό σκέφτονται οι επενδυτές, σύμφωνα με άρθρο του John Ainger στο Bloomberg, μετά την υποχώρηση της απόδοσής του κάτω από το 1% χθες. 

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, όπως και τη μείωση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, ο Ainger σημειώνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν από το 45% που είχαν φθάσει στο απόγειο της κρίσης σε λίγο πάνω από το μηδέν. «Τώρα οι επενδυτές σκέφτονται αυτό που ήταν κάποτε αδιανόητο: Μία μηδενική απόδοση, ακόμη και να πληρώνουν για να κρατούν τα ομόλογα της χώρας της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ρίσκο».

Ο ίδιος σημειώνει ότι μόλις το ελληνικό αξιόχρεο αναβαθμισθεί σε επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα θα τα αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν συμβεί αυτό, προσθέτει, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μπορεί να γίνει μηδενική, σύμφωνα με διαχειριστές χρήματος. «Είναι μία διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά μη στοιχηματίσετε», τονίζει ο Ainger.

Ανοίγει ο δρόμος για νέα έξοδο στις αγορές

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε και σήμερα, υποχωρώντας στο 0,897%, που αποτελεί νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η θεαματική υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και συνακόλουθα του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανοίγει το δρόμο για «νέα έξοδο» στις αγορές πιθανότατα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για φέτος που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συναρτά το μέγεθος των εκδόσεων με εναλλακτικά σενάρια πρόωρης εξόφλησης υποχρεώσεων του Δημοσίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αλλά και Εντόκων Γραμματίων.