Quantcast

Intrakat: Ο στόχος για σταθερό ανεκτέλεστο εργασιών 5 με 7 δισ. ευρώ την 5ετία και η στρατηγική σε Ελλάδα και Ρουμανία

Ισορροπημένη ανάπτυξη με βασικές χώρες δραστηριοποίησης την Ελλάδα και την Ρουμανία επιδιώκει ο όμιλος Intrakat δρομολογώντας ισχυρή θέση της παρουσίας του στις κατασκευές, στα έργα ΣΔΙΤ, στις Παραχωρήσεις και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).   

Το 2026 τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 2,5 δις. ευρώ, από 412 εκατ. που διαμορφώθηκαν το 2023, ενώ στόχος είναι η διατήρηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων στο ποσό των 6 με 7 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, όταν το 2023 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των 4,9 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μιλώντας για τα επόμενα βήματα της στρατηγικής, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια ο όμιλος στοχεύει σε ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων (κατασκευές 40%, ΑΠΕ 30% και ΣΔΙΤ 30%, αντίστοιχα).

Στη Ρουμανία

Αναφερόμενος στη Ρουμανία, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η ανάπτυξη της αγοράς αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, ενώ πρόσθεσε ότι η κατοχή 4 μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την ΑΚΤΩΡ εκεί, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Ρουμανία όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, αλλά και αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου που θα αποκτήσει ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος λήξει. Έτσι, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας και άλλες, και η Intrakat θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να αποκτήσει μερίδια σε αυτήν.

Συνεργασία με ΔΕΗ

Επιπλέον, επισήμανε την σημαντική αξία της στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο της ΔΕΗ, με την οποία η Intrakat αποκτά έναν ισχυρό εταίρο για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ θα προσφέρει στον όμιλο ένα σημαντικό ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά και έργα ΑΠΕ τα οποία θα λειτουργήσουν ως πυλώνας για την επιχειρηματική ανάπτυξη στο μέλλον. «Η συμφωνία με τη ΔΕΗ ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερης σημασίας από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στρατηγική του ομίλου Intrakat, συνέχισε ο κ. Εξάρχου, είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ, ενοποιημένο μικτό κέρδος της τάξης του 10% και ενοποιημένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBTIDA), ύψους 7,5%.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά θεωρούμε ότι έως τότε, θα έχουμε ενισχύσει την κατασκευαστική μας δυνατότητα με εξαγορές που σκοπεύουμε να κάνουμε» είπε ο κ. Εξάρχου και διευκρίνισε ότι αυτές θα αφορούν συμπληρωματικές, μικρότερες εταιρείες που θα προσφέρουν πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του ανεκτέλεστου.

Επόμενος στόχος

Στη συνέχεια ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι στόχος του ομίλου είναι να διατηρεί σταθερά ένα ανεκτέλεστο της τάξης των 5-7 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από τις κατασκευές και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη των κλάδων ΑΠΕ και ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων «ώστε ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για τις δύσκολες εποχές». «Ήρθαμε για να μείνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Χτίζουμε για το μέλλον» υπενθυμίζοντας, ότι όσοι είχαν επενδύσει στη μετοχή της Intrakat στην αρχή της προσπάθειας, σήμερα έχουν αυξήσει σημαντικά το κέρδος τους.

Ο επικεφαλής της Intrakat έκανε, επίσης, ευρεία αναφορά στις επιδόσεις του ομίλου το 2023, που τον έφεραν σε μία κορυφαία θέση του κατασκευαστικού κλάδου σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτώντας μία χρονιά - ορόσημο και μία νέα εποχή για τη λειτουργία του.

Να σημειωθεί, ότι το 2023 ο όμιλος πέτυχε αξιοσημείωτη ενίσχυση του κύκλου εργασιών και του μικτού κέρδους, ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο (4.9 δισ. ευρώ) κερδοφορία και μεγάλη βελτίωση στην κεφαλαιακή διάρθρωση με σημαντική αύξηση των ίδιων κεφαλαίων, μείωση του καθαρού δανεισμού κι ενίσχυση των ταμειακών ροών.