Quantcast
Καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης νερού στην Αλεξανδρούπολη - Real.gr

Καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης νερού στην Αλεξανδρούπολη

Το καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης νερού σε αστικό περιβάλλον, «Το νερό στην πόλη», το οποίο από φέτος εξασφαλίζει 1,7 δισεκατομμύρια περισσότερα λίτρα νερό ετησίως για την Αλεξανδρούπολη, παρουσιάστηκε χθες στη βορειοελλαδίτικη πόλη.

Στόχος του προγράμματος, ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων, που αποτελεί πρωτοβουλία της Coca-Cola, είναι η συγκράτηση του νερού, η αύξηση της διαθεσιμότητάς του και η βελτίωση των υδάτινων πόρων στην Αλεξανδρούπολη και εν γένει σε όλες τις πόλεις.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ιδρυμα της Coca-Cola και σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ).

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, δήλωσε: «Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος, χωρίς όμως να είναι απεριόριστος. Η αύξηση των πιέσεων στο υδατικό περιβάλλον καθιστά αναγκαία την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης των υδατικών πόρων, μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης και βέλτιστης λειτουργίας έργων υποδομής και παρεμβάσεων διαχείρισης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση της ζήτησης και να μην θεωρούνται πλέον ως δεδομένες οι παραδοσιακές καταναλώσεις και οι παραδοσιακές απώλειες. Θεωρείται πλέον ύψιστη προτεραιότητα η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης του νερού σε συνδυασμό με τεχνικές εξοικονόμησης και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως αποτελεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων προωθεί την σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών που θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση του νερού, προκειμένου να διευκολύνουν όλους τους αρμόδιους φορείς στην υλοποίηση δράσεων ορθολογικής του διαχείρισης».

Από την πλευρά της, η Λίλιαν Νεκταρίου, γενική διευθύντρια Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη», καθώς θέτει στο επίκεντρο το νερό, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και συνδυάζει καινοτομία, αποτελεσματικότητα και σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της. Στην Coca-Cola δεν αρκούμαστε στο να παράγουμε αναψυκτικά. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά για την κοινωνία και τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους για να προστατεύουμε και να επιστρέφουμε το νερό, να το επαναχρησιμοποιούμε και να το αναπληρώνουμε, μεταξύ πολλών άλλων δράσεων που υλοποιούμε για το περιβάλλον και τον άνθρωπο στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας #NEVERSETTLE. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού φορέα, τοπικής αυτοδιοίκησης και ενός διεθνούς οργανισμού, ώστε οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης να έχουν ακόμα περισσότερο νερό στην πόλη τους».

Αύξηση νερού 14%

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις, συνδυάζοντας με αποτελεσματικό τρόπο καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές και δράσεις εκπαίδευσης. Η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2019, εξασφαλίζοντας αύξηση του διαθέσιμου πόσιμου νερού για την Αλεξανδρούπολη σε ποσοστό 14% στον ταμιευτήρα νερού της πόλης, φθάνοντας τα 15,2 δισεκατομμύρια λίτρα από 13,5 που ήταν μέχρι σήμερα, όπως εξήγησε ο Γιώργος Ξενουδάκης, τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ.

Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε μέσω εγκατάστασης ειδικών θυροφραγμάτων στο φράγμα Αισύμης-Διποτάμου που εμποδίζουν την πιθανότητα υπερχείλισης, ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο νερό. Η βελτιστοποίηση αυτή στην υπάρχουσα υποδομή εξασφαλίζει στην Αλεξανδρούπολη την κάλυψη των αναγκών σε νερό για έναν ολόκληρο χρόνο, στην περίπτωση που δεν βρέξει καθόλου για 12 μήνες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν 6.000 μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές στον κύκλο του νερού στις πόλεις μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος εγκεκριμένου από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Εβρου, ενώ υλοποιήθηκαν σεμινάρια κατάρτισης ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων για 66 επαγγελματίες, με τη χρήση διαδραστικού εργαλείου (serious game).

«Εργο πνοής» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, επισημαίνοντας ότι το έργο διασφαλίζει την ομαλή υδροδότηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα 20ετίας και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν πρότυπο. «Η υλοποίηση του έργου από το Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean, με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Νερό στην Πόλη», πέραν της χρησιμότητας, το καθιστά σημείο αναφοράς καλής διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση», σχολίασε.

Μείωση διαρροών

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020, θα εγκατασταθούν προηγμένα συστήματα αυτοματοποιημένης μέτρησης και καταγραφής της ποιότητας και ποσότητας τους νερού για τους οικισμούς Πυλαία, Μελία, Κοίλα και Κίρκη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ποιότητα του νερού και η μείωση των διαρροών.

Το πρόγραμμα αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα για άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Μεσογείου, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παρουσιαστεί ως διεθνής καλή πρακτική σε διεθνείς συσκέψεις, όπως το World Water Forum στη Βραζιλία και το World Water Week στη Σουηδία το 2018.

Ο Ιωάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, ανέφερε: «Σεβόμαστε τη γενναιοδωρία της φύσης. Μεριμνούμε για τις επόμενες γενιές. Το πρόγραμμα είναι εμβληματικό για την πόλη της Αλεξανδρούπολης και τους κατοίκους της, με σημαντικά οφέλη ως προς τη διαχείριση του νερού, ώστε να μην πηγαίνει καμία σταγόνα χαμένη. Ηρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να δώσει ένα πολύ σοβαρό «αβαντάζ» στην Αλεξανδρούπολη. Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, η Αλεξανδρούπολη υποδέχεται το έργο αποβλέποντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Σκούλλος, πρόεδρος του Οργανισμού GWP-Med, επεσήμανε ότι για έναν οργανισμό με εμπειρία 20 ετών στον σχεδιασμό και την προώθηση καλών πρακτικών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη Μεσόγειο, «Το Νερό στην Πόλη» αποτελεί ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα ολιστικής παρέμβασης για τη διαχείριση του αστικού νερού, που μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε στην εξασφάλιση περισσότερου νερού για την Αλεξανδρούπολη και διαχείρισης των πλημμυρικών κινδύνων με καινοτόμες λύσεις που αποφεύγουν επιπλέον μεγάλα έργα υποδομής. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει και σε άλλες πτυχές του λεγόμενου πλέγματος «νερό-ενέργεια-διατροφή-οικοσυστήματα», όπως ελάττωση των αντλήσεων υπόγειου νερού. Ταυτόχρονα, μέσω της εκπαίδευσης και ενημέρωσης, ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία, τις αρχές και την επόμενη γενιά ώστε να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στόχος η προστασία του νερού

Το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη» αποτελεί μία ακόμα πρωτοβουλία της Coca-Cola με στόχο την προστασία του νερού που συντάσσεται με την παγκόσμια δέσμευση της εταιρείας να επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες κάθε σταγόνα νερού που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της. Από το 2015, η εταιρεία επιστρέφει σε παγκόσμιο επίπεδο το 155% του νερού που χρησιμοποιεί παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την GWP-Med, τα τελευταία 13 χρόνια έχει βοηθήσει τους κατοίκους περιοχών με έντονο το φαινόμενο λειψυδρίας, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται ετησίως 542 εκατομμύρια λίτρα σε 33 νησιά της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR