Quantcast

Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Pfizer: Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται οι εργαζόμενοι να φτάσουν τους 500

Οι λόγοι που εγκαθίδρυσε το Ψηφιακό Κέντρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τα 250 projects που «τρέχουν» αυτή τη περίοδο αλλά και ο «κομβικός» ρόλος του ψηφιακού κόσμου στον χώρο της υγείας.

Σε 500 από 420 σήμερα θα ανέρχονται έως το τέλος του 2023 οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, CDI της Pfizer στη Θεσσαλονίκη όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του Κέντρου, Nico Gariboldi επισημαίνοντας ότι από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου το 2020, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, με τα «ταλέντα» σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού να αυξάνονται συνεχώς. Ενδεικτικό είναι όπως είπε ο επικεφαλής ότι το αρχικό σχέδιο ήταν το Κέντρο να απασχολεί 200 εργαζόμενους και τώρα έχουν φτάσει τους 420, και έως το τέλος του 2022 θα είναι 450.

Κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησε την Pfizer στο να επιλέξει την πόλη της Θεσσαλονίκης για να δημιουργήσει ένα Κέντρο με διεθνή χαρακτήρα ο N. Gariboldi υπογράμμισε ότι η εταιρεία δίνει τεράστια σημασία στους ανθρώπους της. «Βρήκαμε πλήθος “ταλέντων” από τον τομέα της πληροφορικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης. O δεύτερος λόγος που επιλέξαμε την Θεσσαλονίκη είναι η στήριξη από τις Αρχές. Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ισχυρή ψηφιακή πολιτική με το περιβάλλον να ευνοεί τις startups και ευρύτερα την έρευνα και την καινοτομία». Παράλληλα, ο ίδιος εξήρε τα ελληνικά πανεπιστήμια που έπαιξαν και αυτά ρόλο στην επιλογή τους, αλλά και η στρατηγική τοποθεσία της πόλης με την ζώνη ώρας αν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παγκόσμιας συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 20.000 αιτήσεις εργασίας στο Κέντρο, ενώ το εργατικό δυναμικό όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στελεχώνεται κατά 35% από γυναίκες, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό για τα ελληνικά δεδομένα. Το 87% των εργαζομένων είναι από τον τομέα του stem, το 75% διαθέτουν μεταπτυχιακά και το 15% αφορά σε κατοίκους του εξωτερικού που ήρθαν για να εργαστούν στο Κέντρο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες.

Κάθε μία θέση εργασίας θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην οικονομία

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επικεφαλής έδωσε έμφαση και στη συμβολή του Κέντρου στο ΑΕΠ της χώρας. Χαρακτηριστικά είπε ότι κάθε μία θέση εργασίας στο CDI θα αποδίδει 2,3 θέσεις στην ελληνική οικονομία, βάσει και της έρευνας που έχει διενεργηθεί από το ΙΟΒΕ, ενώ μέχρι αυτές θα φτάνουν σε 8.100 θέσεις εργασίας. Η συμβολή του κέντρου θα είναι της τάξεως των 486 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, αυτό θα αποδώσει 169 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές και η οικονομική ωφέλεια από τη λειτουργία του για την πόλη της Θεσσαλονίκης έχει υπολογιστεί σε 447 εκατ. ευρώ.

Τον ενθουσιασμό τους εξέφρασαν, για το «έργο» του Κέντρου, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και startuppers κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Όπως είπαν η ένωση με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε ωφέλιμα αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως υπογράμμισαν είναι ότι το Κέντρο στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αναπτύξει συνέργειες  με τα ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες και startups.