Κορωνοϊός - Σταϊκούρας: Ύφεση από 1% έως 3% στην ελληνική οικονομία

Από 1% έως 3%  εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος το ΑΕΠ  λόγω των δραματικών παρενεργειών της πανδημίας στην ελληνική οικονομία όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ,μιλώντας στον ΣKAI. 

Δεν αποκλείεται ακόμα δυσμενέστερο σενάριο, αν  η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια ενώ στην Ευρώπη το βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση 5% και το ακραίο σενάριο συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 9%.

Για αυτόν τον λόγο, δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη το μαξιλάρι ρευστότητας. Η κυβέρνηση προς το παρόν δίνει μάχη για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η ρευστότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αφού αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία θα παγιδευθεί φέτος σε ύφεση, είπε ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μία δυναμική ανάπτυξη στο στυλ V ή U. Παράλληλα αποκάλυψε ότι σήμερα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν μέτρα διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών είχε τονίσει ότι μετά και τις διευκρινίσεις της Ευρωπαικής Αρχής Τραπεζών, oι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχουν συμφωνήσει.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, το νέο μέτρο που θα δώσει ρευστότητα 1 δισ. ευρώ μέσω χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις, όπως είπε, απαιτείται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Στόχος είναι να δοθεί τον Απρίλιο και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που "αναζητούμε"

Το μεγάλο ζητούμενο,όπως είπε  είναι o τουρισμός ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν η κρίση ολοκληρωθεί το Μάιο ή και τον Ιούνιο, "ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι", το οποίο σχετίζεται με το αν θα έρθουν ξένοι και πόσοι ξένοι θα έρθουν. "Άρα υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε" είπε.