Quantcast

Κρ. Αρσένης: Η ΝΔ δίνει διαπιστευτήρια υπακοής στους δανειστές

«Αντί για τη ραγδαία μείωση των φόρων, αυτό το τεράστιο φορτίο της κρίσης, αυτό που έχουμε είναι την κανονικοποίησή τους. Πλέον είναι η νέα κανονικότητα αυτοί οι φόροι, ανεξαρτήτως κρίσης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

«Αυτό που κάνει, όμως, αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο και η Νέα Δημοκρατία είναι να δίνει διαπιστευτήρια υπακοής στους δανειστές. Αυτός είναι και ο στόχος αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου. Κι όχι μόνο στους δανειστές, βέβαια. Δίνει, επίσης, όπως και σε όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια, δωράκια και δώρα στις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες αυτής της χώρας και ταυτόχρονα κάποια ψίχουλα στα νοικοκυριά», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε: «Είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα πάρουν τις όποιες ελαφρύνσεις από αυτό το νομοσχέδιο. Είναι αυτές που θα χαρούν που τα μερίσματα θα μειωθούν από το ελάχιστο 10% στο ελαχιστότατο 5%. Είναι αυτές που θα χαρούν από τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, λες και είναι οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, οι τράπεζες, τα διυλιστήρια και οι βιομηχανίες που χρειάζονταν με αυτή τη μείωση».

Ο βουλευτής σχολίασε και την διάταξη για την προπληρωμή των φόρων. «Είναι αλήθεια ότι τολμήσατε να αγγίξετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, την 100% προπληρωμή του φόρου. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η 100% προπληρωμή του φόρου πάει πλέον στο 95%. Συγγνώμη, αλλά είναι αστείο», είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι το ΜέΡΑ25 καταθέτει τροπολογία για την κατάργηση του 100% της προκαταβολής του φόρου.

Αναφερόμενος στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, επισήμανε: «Τα ποσά που θα ξοδεύουν πλέον οι επιχειρήσεις για την εταιρική κοινωνική ευθύνη θα εξαιρούνται του φορολογητέου εισοδήματος. Συγγνώμη, εγώ γνώριζα μέχρι στιγμής ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι τα ποσά που δαπανά μία επιχείρηση αφού φορολογηθεί, ακριβώς γιατί θέλει να δείξει το κοινωνικό της προφίλ, γιατί θέλει να ωφελήσει την κοινωνία, γιατί είναι μία υποχρέωσή της και με βάση τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και τόσων άλλων πραγμάτων. Τώρα δηλαδή, αυτά τα έξοδα που είναι και διαφήμιση της εταιρείας, θα εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα; Την ίδια στιγμή επιβαρύνονται φορολογικά οι ψαράδες, την ίδια στιγμή έχετε τις φορολογικές απαλλαγές για τις υπερχώριες, τις off shore, έχετε απαλλαγή φόρων αλλοδαπών για τα ομόλογα».