Quantcast

Ξενοδοχεία: 6 στα 10 λειτούργησαν φέτος - Κάτω των 2,8 δισ. ευρώ ο τζίρος τους

Μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε να λειτουργήσει την τρέχουσα τουριστική σεζόν, και αυτό για μικρό χρονικό διάστημα, όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε έρευνα πεδίου που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΙΤΕΠ).

Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η έρευνα του Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε με τίτλο: «Η επαναλειτουργία των Ξενοδοχείων μετά το Lockdown», στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε υγειονομικό πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι: «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Σε επίπεδα κάτω των 2,8 δισ. ο τζίρος του 2020

Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες εκτιμήσεις ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων για το 2020 θα κυμανθεί κάτω των 2,8 δισ. ευρώ από τα 8,2 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2019, με τις συνολικές τουριστικές εισπράξεις να εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε επίπεδα κάτω των 3,6 δισ. ευρώ.

«Φέτος δεν υπήρχαν στόχοι. Δεν έπρεπε να μπουν στόχοι. Δεν υπήρχε κανένας παραδοσιακός στόχος σε επίπεδα αφίξεων ή εσόδων που μπορούσε να μπει. Φέτος κάνουν κουμάντο οι λοιμωξιολόγοι», συμπλήρωσε ο Αλ. Βασιλικός. Ο ίδιος, μάλιστα, επεσήμανε ότι έχει καταγραφεί διαφοροποίηση όσον αφορά στην πληρότητα των ξενοδοχείων ανάλογα με τα αστέρια ή το μέγεθός τους, τονίζοντας ότι οι μικρές κατά βάση επιχειρήσεις έχουν σημειώσει υστέρηση. «Το πιο μεγάλο ξενοδοχείο έχει μια διαφορετική διαπραγματευτική ισχύ. Έχει διαφορετικές δυνατότητες, ανταγωνιστικά μπορεί να κινηθεί διαφορετικά και να ακολουθήσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Σχολιάζοντας τον αριθμό των ξενοδοχείων τα οποία τελικά λειτούργησαν φέτος, ο Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι ενώ αρχικά το 87% των ξενοδοχείων επρόκειτο να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες, τελικά η έλλειψη ζήτηση δεν δικαιολόγησε το άνοιγμά τους. Στην έλλειψη ζήτησης, μάλιστα, απέδωσε και το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που παραδοσιακά δεν συμβαίνει.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, Κωνσταντίνα Σβύνου τόνισε ότι ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας να καταγραφεί μια μικρή επιμήκυνση της σεζόν χάρη στις πτήσεις που έχουν προστεθεί από κάποιους tour operators.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown αποτελεί το προϊόν:

• Των στοιχείων της πλατφόρμας του ΞΕΕ για το πόσα ξενοδοχεία δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο.

• Της εβδομαδιαίας καταγραφής πληροτήτων και τιμών σε ένα πάνελ 400 ξενοδοχείων από 6/7/2020 έως 27/9/2020 πανελλαδικά.

• Της έρευνας για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στην οποία συμμετείχαν 2.455 ξενοδοχεία με υγειονομικό πρωτόκολλο (ήτοι το 37% των ξενοδοχείων με υγειονομικά πρωτόκολλα).