Quantcast

Κύριες συντάξεις: Εφάπαξ αναδρομικά 1,4 δισ. ευρώ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Αναδρομικά ύψους 1, 4 δισ. ευρώ προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση στους δικαιούχους των κύριων συντάξεων.

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά αφορούν το 11μηνο (Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016) . Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ εντός του επόμενου εξαμήνου πιθανότατα με τη μορφή μιας 13ης σύνταξης. Χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρώτη τροπολογία. Αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που είδαν την κύρια σύνταξη τους να μειώνεται ανεξάρτητα από το εάν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όχι. Η δαπάνη άτοκα εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 900 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση μετά και την έκδοση της σχετική απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να κατατεθεί αντίστοιχη τροπολογία που θα καλύπτει τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Εκτός αναδρομικών επιστροφών μένουν όσοι συνταξιούχοι διεκδικούσαν ποσά που αφορούν περικοπές στα δώρα και στις συντάξεις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα στη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα ξεκαθαρίζεται ότι όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλομένων και κάθε άλλη διεκδίκηση σβήνεται. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κλείσει εντός του 2020 το κεφάλαιο των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων επιβαρύνοντας τον φετινό προϋπολογισμό που ούτως ή άλλως θα είναι υπερελλειμματικός. Πηγές από το υπουργείο εξηγούσαν ότι η απόφαση ελήφθη καθώς νομικοί, ερμηνεύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι αφορούν μόνο τις επιστροφές αναδρομικών ποσών σε κύριες συντάξεις όσων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Παρόλα αυτά , η κυβέρνηση, επεσήμαναν, επέλεξε την επιστροφή των ποσών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στους συνταξιούχους, για τους οποίους άλλωστε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα ποσά, συνολικού μεικτού ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν εφάπαξ εντός του επόμενου εξαμήνου. Το καθαρό ποσό για τον ιδιωτικό τομέα, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τους είναι, 900 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα "Καθημερινή", ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος , επιστροφές ( μετά και την ψήφιση της δεύτερης τροπολογίας) θα δοθούν σε 850.000 -900.000 συνταξιούχους δικαιούχους κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου τομέα. Αφορούν τους 11μήνες από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Μάιο του 2016 και δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά από τα κομμένα δώρα και επιδόματα καθώς και αυτά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Τι αφορούν

Τα επιστρεφόμενα ποσά με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν:

1.Τη μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε στις 31/12 .2104 τα 1.300 ευρώ.

2.Τη μείωση από το πρώτο ευρώ επί της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%,10% ,15% ,20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ , 1.500 ευρώ , 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής αντίστοιχα.

Κατ’ ουσίαν βάσει της τροπολογίας επισημαίνει ο κ. Ρίζος δικαιούνται αναδρομικά αποκλειστικά όσοι συνταξιούχοι είχαν κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ αλλά και οι περιπτώσεις που το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι και κυρίως όσοι είχαν προσφύγει διεκδικώντας δώρα και επιδόματα δεν θα λάβουν κανένα ποσό. Μένουν δηλαδή εκτός δηλαδή αγρότες και όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι, είχαν άθροισμα συντάξεων έως 1.000 ευρώ. Για τις λοιπές διεκδικήσεις ο ίδιος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να επιστραφούν.

Αυτό σύμφωνα με τον έγκυρο δικηγόρο σημαίνει ότι παραμένουν ενεργές και φυσικά θα προχωρήσει η εκδίκαση των σχετικών αγωγών. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", τα ποσά θα δοθούν κοντά στις ημέρες των Χριστουγέννων , με στόχο να πέσει και να τονώσει την αγορά περίπου 1,4 δισ. ευρώ

Τα παραδείγματα

-Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΟΑΕΕ με μεικτή κύρια σύνταξη που διαμορφώθηκε στα 1.612 ,1 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 1.059,3 ευρώ καθώς η περικοπή του ν.4051/12 είναι 22,9 ευρώ τον μήνα ενώ η περικοπή του ν. 4093/2012 είναι 73,4 ευρώ τον μήνα.

-Συνταξιούχος του ΙΚΑ με κύρια σύνταξη στα 1.389,1 ευρώ ύστερα από περικοπές 6,15 ευρώ τον μήνα από τον ν.4051/12 και 134,51 ευρώ τον μήνα λόγω του 4093/2012 θα δικαιωθεί και θα λάβει 1.547,26 ευρώ