Λιαργκόβας στον realfm 97,8: Η αβεβαιότητα βλάπτει και τις επενδύσεις

“Οι νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ελαφρά χειρότερες από ότι ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις που σταμάταγαν στο 8% σαν χειρότερο σενάριο, τώρα πήγαμε στο 9,4%. Φαντάζομαι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις επανεκτιμήσεις είναι η εξέλιξη κυρίως του τουρισμού. Πράγματι βλέπουμε ότι ο Ιούνιος δεν πήγε καλά όσον αφορά τον τουρισμό, χειρότερα ίσως από ότι περίμεναν κάποιοι, και υπάρχουν επιφυλάξεις ακόμα και για τους επόμενους δύο μήνες δεδομένου ότι πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και αυτός ήταν ο άγνωστος ‘Χ’ ο οποίος μάλλον οδήγησε σε αυτές τις δυσμενείς επανεκτιμήσεις. Άρα, σίγουρα πάμε προς τα πάνω σε χειρότερες εκτιμήσεις, τώρα αν θα είναι 9,4% ή αν θα είναι 7,5% ή 8% δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς πηγαίνει η υγειονομική κατάσταση, κατά πόσο υπάρχει κάποιο αντιϊκό φάρμακο ή καλύτερα ένα εμβόλιο”, είπε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αναφερόμενος στις προβλέψεις για ύφεση που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο πιστεύει ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ευρώπη και αν είναι ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις της στην οικονομική κρίση που έφερε μαζί του ο κορονοϊός ο κ. Λιαργκόβας απάντησε μεταξύ άλλων: “Δεν εκπλήσσομαι ότι οι ρυθμοί είναι αργοί, πάντοτε έτσι λειτουργούσε η ΕΕ, χρειάζεται διαβούλευση, χρειάζεται να συμφωνήσουν όλοι, επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό να παίρνει χρόνο μέχρι να καταλήξουν στο αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που έχω διαπιστώσει είναι ότι υπάρχει μία αλλαγή γραμμής, μία αλλαγή στάσης κυρίως μετά την γαλλογερμανική συμφωνία”.

“Σίγουρα η αβεβαιότητα βλάπτει και τις επενδύσεις. Γενικώς υπάρχει ένα θέμα και με τις επενδύσεις, υπήρχε και μία μικρή καθυστέρηση και πριν από τον κορωνοϊό. Δεν νομίζω οι μεγάλες επενδύσεις, αυτές που έχουν δρομολογηθεί, ότι δεν θα προχωρήσουν, θα προχωρήσουν αυτές... Οι δημόσιες επενδύσεις είναι αυτές που πρέπει να σύρουν το άρμα των συνολικών επενδύσεων και τις ανάπτυξης αυτή τη στιγμή”, ανέφερε ο πρώην επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού Βουλής.