Quantcast

Μαραβέγιας στον Realfm 97,8: Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις αντιδράσεις του προέδρου Πούτιν

«Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις αντιδράσεις του προέδρου Πούτιν, τίποτα δεν αποκλείεται» δήλωσε ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Υφίσταται πολλές οικονομικές κυρώσεις η Ρωσία και έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία κατορθώνει να ξεπερνάει. Υπάρχουν ζητήματα τεχνικής χρεοκοπίας, βέβαια είναι περισσότερο εικονική παρά πραγματική» σχολίασε.

«Είμαστε σε κινούμενη άμμο, αλλά μπορούμε να προβλέψουμε κάποια πράγματα. Στην περίπτωση της Γερμανίας αν έχουμε διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία, δεν θα προλάβει να αλλάξει τις πηγές τροφοδοσίας γιατί είναι τεράστιες οι ποσότητες. Στην περίπτωση της Ελλάδας που είναι μικρή, δεν έχει μεγάλες ανάγκες και έχει και δυνατότητες να προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ήδη γίνεται αυτό και θα γίνει περισσότερο. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η Γερμανία κινδυνεύει περισσότερο από την Ελλάδα αν κάνουμε σύγκριση” περιέγραψε.

“Εάν μπορούσαμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό τουλάχιστον στον Μ.Ο. της Ευρωζώνης που είναι γύρω στο 8% και εμείς έχουμε 11%, θα ήταν ευκταίο. Θα μπορούσε να γίνει με μια γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης, δεν μπορεί να γίνει αυτό διότι δεν έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο. Άρα τα ελληνικά προϊόντα γίνονται ακριβότερα και πωλούνται πιο εύκολα τα ευρωπαϊκά προϊόντα” πρόσθεσε.