Με 3 αποφάσεις το ΣτΕ έδωσε «πράσινο φως» για τα έργα στο Μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού

Με τρεις αποφάσεις του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ άναψε, μετά και την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το πράσινο φως για να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του  Ελληνικού.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα απέρριψε και αυτό αντίστοιχες αιτήσεις 20 περίπου κατοίκων του Ελληνικού και γύρω Δήμων που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι εξής τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις:

1)      Η από 28.8.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά  Τουρισμού-Αναψυχής  και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού  Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους,

2)      Η από 3.7.2021 για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού  Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς, κ.λπ. και

3)      Η από 3.9.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης ανάπτυξης    των ζωνών «Γειτονιά Μαρίνας»  και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά.

 Κατά τους προσφεύγοντες οι παραπάνω ΚΥΑ θα οδηγήσουν στην εντατική ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας έτσι από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει  εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.