Στο Παρίσι έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση της Ελληνικής και της Γαλλικής Διεπαγγελματικής Κρέατος, για την επικαιροποίηση του συμφώνου διμερούς συνεργασίας.
Μετά από συζητήσεις για τα προβλήματα του κλάδου, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος με πρώτα ιδρυτικά μέλη τη γαλλική INTERBEV και την ελληνική ΕΔΟΚ. Έτσι οι δύο πρόεδροι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προσεγγίσουν και να διαπραγματευτούν με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, ώστε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου.
Η πρωτοβουλία των κ.κ. Jean Francois Guihard, προέδρου της INTERBEV και του Λευτέρη Γίτσα, προέδρου της ΕΔΟΚ έφερε γόνιμα αποτελέσματα, αφού την πρόταση έκαναν άμεσα αποδεκτή η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.
Παράλληλα βαίνουν προς ολοκλήρωση οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών στον Σύνδεσμο, ο ρόλος του οποίου προβλέπεται να είναι πολύ σημαντικός.για το μέλλον του κλάδου.
Η συνάντηση των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος, που θα έχουν ήδη συμφωνήσει και θα συμμετάσχουν στις τελικές διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα γίνει στο Παρίσι, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Η συνάντηση για την ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος, θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Η ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Συνδέσμου προέκυψε, προκειμένου να υπάρχει δυνατή εκπροσώπηση δεδομένης της εξειδίκευσης και του ρεαλισμού που διακατέχει τα μέλη των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος σε όλα τα θέματα-προβλήματα της κτηνοτροφίας, της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων, αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Μέχρι σήμερα η όποια εκπροσώπηση ήταν γενική και αόριστη και αφορούσε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα διάφορες ιδεολογικές οργανώσεις και συμφέροντα να επιβάλουν ακραίες και απαράδεκτες θέσεις για το μέλλον του τομέα.
Σκοπός των μελών προβλέπεται να είναι ο επαναπροσδιορισμός κάθε απόφασης, που η λήψη τους μέχρι τώρα γινόταν ερήμην τους. Επίσης θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των στόχων της «πράσινης συμφωνίας» με τη συνδρομή των μελών.
Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη ενοχοποίηση της κτηνοτροφίας, σε σχέση με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και τους ρύπους, που προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τον κατασκευαστικό κλάδο.