Quantcast

Μελέτη του ΟΟΣΑ: Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Η στροφή προς μία πιο τοπο-κεντρική προσέγγιση (place-based) για την ανάπτυξη της χώρας, η τόνωση των επενδύσεων, η βελτίωση συνεργασίας, η ενίσχυση του ρόλου των πόλεων (Δήμων),  η αγροτική ανάπτυξη και η αναγκαιότητα της διαφοροποίησης της με στόχο πλέον τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η παραγωγικότητα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και στις 13 Περιφέρειες, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά ο τουρισμός είναι μερικές από τις βασικές συστάσεις που εμπεριέχει η μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020».  

Η παρουσίαση της μελέτης του ΟΟΣΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω διαδικτυακής εκδήλωσης, παρουσία τόσο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη όσο και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου.  Μεταξύ των συνομιλητών ήταν η Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας ΜμΕ, Περιφερειών και Πόλεων του ΟΟΣΑ, Lamia Kamal-Chaoui, ο Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργος Πρεβελάκης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ulrik Knudsen, ο προϊστάμενος του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τουρισμού του ΟΟΣΑ, Alain Dupeyras και ο προϊστάμενος Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης, DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πανδημία επιβραδύνει την ανάκαμψη

«Οσον αφορά την πανδημία τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά περιορίζοντας αποτελεσματικά την εξάπλωση της ωστόσο ο αρνητικός αντίκτυπος στον τουρισμό, στις επενδύσεις και στα δημόσια οικονομικά επιβραδύνουν την ανάκαμψη της χώρας. Ο τουρισμός δε επλήγη σοβαρά σε διεθνές επίπεδο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 60%. Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε την ανάκαμψη στην περιφέρεια της Αττικής αλλά το θέμα είναι η ανάπτυξη και η ανάκαμψη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και αυτό ακριβώς είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή. Συζητάμε λοιπόν τις τοποκεντρικές πολιτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάκαμψη. Επιπλέον, οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες η καθεμία, ωστόσο όλες έχουν ανάγκη από τρεις ίδιους τομείς: την επιστήμη, την έρευνα και την ανάπτυξη. Η απάντηση μας λοιπόν στο ερώτημα για το ποια είναι η διαρθρωτική μας απόκριση στην πρόσφατη υγειονομική κρίση, απαντάμε η τοποκεντρική προσέγγιση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Alain Dupeyras. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες. Από την προώθηση της ψηφιοποίησης και τη βελτίωση των επιχειρηματικών και επιχειρησιακών οικοσυστημάτων έως την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, αυτές οι νέες προτεραιότητες πρέπει να αντιμετωπίσουν υφιστάμενες κοινωνικές προκλήσεις και να αμβλύνουν τις αυξανόμενες ανισότητες.

«Πρόκειται για μία μελέτη διαφορετική η οποία εστιάζεται στη χωρική διάσταση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που ακολουθεί η χώρα μας. Κατά το παρελθόν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από αυτούς τους πόρους, μόνο την περίοδο 2010-2017, έχουν εισρεύσει στη χώρα σε κοινοτική συμμετοχή περισσότερα από 60 δισ. ευρώ. Η έκθεση για την οποία μιλάμε σήμερα υπολογίζει πως οι πόροι αυτοί συνέβαλαν για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο περίπου στο 1,6% του ΑΕΠ. Αυτό κατατάσσει την χώρα μας στη μεσαία κατηγορία των κρατών-μελών της Ευρώπης ως προς την αξιοποίηση αυτών των πόρων» ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης ο Δ. Σκάλκος.

Στα συμπεράσματα της μελέτης σημειώνεται: «Με τις εκτιμήσεις της μελέτης, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% περίπου, η Ελλάδα θα επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης σε 15 χρόνια. Αντιθέτως, αν ο ρυθμός ανάπτυξης της Αττικής ανέλθει στο 3%, η περίοδος ανάκαμψης της Ελλάδας θα μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου, στα 8 χρόνια. Επομένως, η ανασυγκρότηση της παραγωγικότητας της Αθήνας έχει ζωτική σημασία για την ώθηση της εθνικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ιδιαιτέρως υπό τις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω COVID-19. Η ανάκαμψη, όμως, της Αττικής δεν θα πρέπει να αποτελέσει μεμονωμένο φαινόμενο».

Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί και στο μέλλον. Εκφράζουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ελληνικών δημόσιων επενδύσεων και, σύμφωνα με την ανάλυση της μελέτης, εκτιμάται ότι μεταξύ του 2009 και του 2018, κάθε ευρώ των Διαρθρωτικών Ταμείων στην Ελλάδα παρήγαγε επιπλέον 64 λεπτά του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα, συνεχίζει η μελέτη,  έχει ήδη προχωρήσει σε έναν εντυπωσιακό αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνική κλίμακα από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (από τη συνταξιοδοτική και τη φορολογική μεταρρύθμιση έως τη δικαιοσύνη, την αγορά εργασίας, τις δημόσιες επενδύσεις, τις κοινωνικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές), καθώς και σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την αποκέντρωση και την ενίσχυση των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέθεσαν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών και Πόλεων του ΟΟΣΑ, σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και υπό την αιγίδα της Επιτροπής Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΟΟΣΑ.