Μέσα στον Οκτώβριο η συμφωνία πώλησης της Forthnet – Nova στην Alter Ego

Η εξαγορά της Forthnet και Nova από την Alter Ego διαμορφώνει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο ευθύς μόλις θα λειτουργήσει το κανάλι One. Ανάλογες θα είναι και οι εξελίξεις στην αγορά σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία εξαγοράς της Forthnet-Nova από την Alter Ego Media, με την οποία θα καταβάλει στις δανείστριες Τράπεζες μετρητοίς 45 εκατ. ευρώ και παράλληλα θα μειωθούν κατά 80% οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Η προσφορά των 45 εκατ. ευρώ της Alter Ego Media είναι η υψηλότερη που έχει κατατεθεί για την Forthnet χωρίς «υποσημειώσεις» και «ψιλά γράμματα» στην πρόταση εξαγοράς που κατάθεσε.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους οι πιστώτριες Τράπεζες, μέσω των νομικών τμημάτων τους, προετοιμάζουν τις συμβάσεις πώλησης των «assets» της Forthnet με βάση τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές απαιτήσεις και προδιαγραφές που πρέπει να τηρηθούν. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η Αlter Ego δεν θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί από τις Τράπεζες και στο τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησης. Σε περίπτωση που συμβεί το «απρόβλεπτο» και η εξαγορά από την Alter Ego δεν ολοκληρωθεί οι πιστώτριες Τράπεζες έχουν γίνει αποδέκτες ενδιαφέροντος του επενδυτικού αμερικανικού fund ΗΙG, στο οποίο δεν ανταποκρίθηκαν, διότι δεσμεύονται από το δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego.

Τα επόμενα βήματα

Με δεδομένη την συμφωνία και τους όρους της θα κληθούν οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς και η Αρχή Ανταγωνισμού να γνωματεύσουν εάν η απόκτηση της Forthnet από την Alter Ego Media είναι σύμφωνη με τους κανόνες και πλαίσιο ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες και στα Μέσα Ενημέρωσης. Εκτιμάται ότι η πολιτική διάσταση που έχει δοθεί στην εξαγορά θα είναι η αιτία που οι δύο Αρχές θα παραπέμψουν το θέμα στις Ευρωπαϊκές Αρχές για να γνωμοδοτήσουν και αυτές για το συγκεκριμένο θέμα. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τον ένα χρόνο και η εξαγορά θα οριστικοποιηθεί και θα λειτουργήσει το 2021.

Η μακρόχρονη προϊστορία της εξαγοράς

Η υπόθεση «εξαγορά Forthnet» συνολικά ξεπερνά τα πέντε χρόνια με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται, όταν ενδιαφέρθηκαν η Vodafone και η Wind. Οντας ήδη μέτοχοι της Forthnet οι δύο μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενδιαφέρθηκαν με ιδιαίτερη ένταση να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο σε απόλυτο ποσοστό, άνω του 50%. Η κίνηση αυτή δρομολογούσε σημαντικά γεγονότα όπως  την έξοδο της Forthnet από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών. Οι προτάσεις των WIND και Vodafone δεν τελεσφόρησαν και ακολούθησε η πρόταση του Ομίλου Antenna, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τις Τράπεζες. Στη συνέχεια ήρθε η προσφορά της Αlter Ego, η οποία έγινε αποδεκτή μετά από σχετική βελτίωση στην καταβολή μετρητών.

Η εξαγορά της Forthnet από την Αlter Ego ξεκινά ένα νέο κύκλο ευρύτερων επιχειρηματικών εξελίξεων τόσο στις τηλεπικοινωνίες, όσο και στο τηλεοπτικό και δορυφορικό τοπίο της ελληνικής αγοράς. Στις τηλεπικοινωνίες η Forthnet θα υπολογίζεται τώρα ως ο «τέταρτος παίκτης», καθώς το σύνολο των παραγόντων εκτιμούσε ότι δεν χωράνε ούτε τρεις σε μία αγορά με πολύ μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Οι προοπτικές αφορούν τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία στην οποία η Forthnet έχε ήδη πάρει άδεια ως «εικονικός» πάροχος MVNO.  

Από την πλευρά του δορυφορικού περιεχομένου ψυχαγωγίας η Αlter Ego έχει ήδη άδεια για επίγεια τηλεόραση (με το κανάλι ΟΝΕ) και τώρα αποκτά και συνδρομητική πλατφόρμα μέσω της ΝΟVA, δίνοντας μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασιών και συνεργιών τόσο στον τομέα του περιεχομένου, όπως και σε συνδυασμένες υπηρεσίες με προοπτική αύξησης εσόδων.

Οσο για ποδοσφαιρική διάσταση της εξαγοράς της  Forthnet, η οποία έχει υπερτονιστεί τελευταία, αυτή θα κριθεί από τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες θεσμικά να αποφασίσουν.

Σε κάθε περίπτωση η «ταλαιπωρημένη» Forthnet μέσω ενός ισχυρού επιχειρηματικού φορέα αναμένεται ότι θα επανέλθει σύντομα στην κανονικότητα και θα υλοποιήσει νέα επενδυτικά σχέδια τόσο στις τηλεπικοινωνίες της «νέας γενιάς» όσο και στους τομείς της δορυφορικής ψυχαγωγίας.