Quantcast

Μισθό 500 ευρώ θα πάρουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού

Μισθό ύψους 500 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού θα προβλέπει η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες. 

Ειδικότερα προβλέπεται ότι  περίπου 90- 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δύο μήνες προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με διοικητική απόφαση λόγω του κορωνοϊού. 

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το θέμα της κάλυψης των μισθών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί τελικά το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι εφόσον αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του.

Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν  υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Να σημειωθεί πως προς το παρόν σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου σε :

- Θέατρα

- Κινηματογράφους

- Χώρους αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Επίσης στις επιχειρήσεις που κλείνουν είναι τα φροντιστήρια και γενικότερα όλες οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα  με ΠΝΠ που θα ανακοινωθεί σήμερα, οι εν λόγω εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου. 

Ειδικότερα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.