Quantcast

Οι κανόνες της ΕΕ για το φυσικό αέριο θα ισχύουν και για αγωγούς προς και από τρίτες χώρες

Οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ θα ισχύουν στο μέλλον και για τους αγωγούς αερίου προς και από τρίτες χώρες, σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία στην οποίο κατέληξε σήμερα η Ρουμάνικη Προεδρία της ΕΕ με τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η οποία τώρα υποβληθεί στο COREPER προς έγκριση.

Η προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επετεύχθη μόλις δύο εργάσιμες ημέρες αφότου το ίδιο το COREPER έδωσε εντολή στην Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Στόχος της προτεινόμενης τροποποίησης της οδηγίας για το φυσικό αέριο είναι να εξασφαλιστεί ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά αερίου της ΕΕ ισχύουν για τις γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ ενός κράτους μέλους και μιας τρίτης χώρας. Αυτό θα καταστήσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ πιο συνεκτικό, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου τόσο για τους επενδυτές στην υποδομή φυσικού αερίου όσο και για τους χρήστες του δικτύου.

Η τροποποίηση της οδηγίας για το φυσικό αέριο προτάθηκε από την Koμισιόν τον Νοέμβριο του 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του επί του φακέλου τον Απρίλιο του 2018 και το Συμβούλιο στις 8 Φεβρουαρίου 2019. Η σημερινή προσωρινή συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τα δύο θεσμικά όργανα προτού καταστεί δυνατή νόμος.

"Είμαι πολύ ευχαριστημένος που καταλήξαμε σε συμφωνία τόσο γρήγορα. Συμπληρώνεται ένα κενό στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα και θα διασφαλίσει ότι οι κανόνες της Ενεργειακής Ένωσης εφαρμόζονται με συνέπεια σε ολόκληρη την ΕΕ", δήλωσε σχετικά ο Anton Anton, Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας