Οι προτάσεις των επιχειρηματιών της Κ. Μακεδονίας στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

Οι 320 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών και το think tank Νέο Ρεύμα – Νέο Όραμα που αποτελείται από επιχειρήσεις και πολίτες που έχουν στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, απασχολούν 15.000 εργαζόμενους, έχουν πωλήσεις ~ το 50% του ΑΕΠ της Κ. Μακεδονίας, έστειλαν τις δικές τους προτάσεις στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ.

Στη συνοπτική στζέντα ανάπτυξης και επενδύσεων για την Ελλάδα και την Μακεδονία που απέστειλαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνενουν ότι επίσημα η Μακεδονία έχει χάσει το 65% του ΑΕΠ της από το 2000, από 1η θέση μεταξύ των περιφερειών έπεσε στη 9η, από το 92% του ΑΕΠ της ΕΕ έπεσε στο 52%.

Καλούν την Πολιτεία να είναι αρωγός στα επενδυτικά οράματα τους. Καταγράφουν οτι προτεραιότητα των επιχειρήσεων είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Να γίνουν νέες επενδύσεις με ενέργειες και διαδικασίες fast track και ταυτόχρονα να αρθούν τα εμπόδια από την χωροταξία που υπάρχουν μόνο στη Κ. Μακεδονία!

Στην κεντρική πρόταση των επιχειρηματιών αναφέρουν:

«1) Να λειτουργήσουν όλες οι επενδύσεις για τις άδειες και τα εμπόδια με καθεστώς  fast track σε όλα τα επίπεδα, από τις στρατηγικές επενδύσεις.

2) 1 Υπουργός Επενδύσεων με 2 Υφυπουργούς και 2 Γ. Γραμματείς με όλες τις αρμοδιότητες.

3) Το Γραφείο ΠΘ στη Θεσσαλονίκη: να θέσει σαν προτεραιότητα τις πραγματικές επενδύσεις και την ανάπτυξη, και λιγότερο τις μακέτες.

           

4) Άρση του μεγαλύτερου εμποδίου ανάπτυξης και ακύρωσης επενδύσεων που είναι το χωροταξικό- πρωτοτυπία για τη Χώρα:

Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διορθώσεις στη ΝΑΡΚΗ  και τις καταστροφικές διατάξεις του περιφερειακού χωροταξικού στην Κεντρική Μακεδονία, από το ΥΠΕΝ της ΚΥΑ -την τελευταία (1) εργάσιμη μέρα προ των εκλογών. Πραγματικά αναστέλλονται επενδύσεις και μπαίνουν λουκέτα δεν αξιοποιούνται τα κενά κτίρια, τα νέα ΑΦΜ, νέα ΚΑΔ. Δεν σώνεται κανείς με 1-2 επιχειρηματικά πάρκα, όταν το 95% είναι εκτός. Αφορά 3-4.000 επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης στη περιφέρεια!

            Να εξαλειφθούν επιτέλους μετά 3 χρόνια οι υπαρκτές καταστροφικές χωροταξικές διατάξεις : 1) με τις μετεγκαταστάσεις- λουκέτα σε όλες τις μονάδες παραγωγής χαμηλής και μέσης όχλησης στη Κεντρική Μακεδονία, 2) ερημώνει επιλεκτικά και παράνομα μόνο τη δυτική Θεσσαλονίκη με τους ανυπόστατους σε όλη την Ελλάδα και την ΕΕ χάρτες Σεβέζο,

           

            Οι καταστροφικές διατάξεις είναι παράνομες δεν υπάρχουν στην Αττική, σε κανένα περιφερειακό χωροταξικό, ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

            Στην Αττική ορθά προβλέπεται από το ρυθμιστικό η πρόσκληση και η εγκατάσταση νέων μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης παντού, ακόμη και στα κενά κτίρια.

            Συμπλέουν κάθετα και ενυπόγραφα 8 βουλευτές- όλων των κομμάτων, 4 ευρωβουλευτές, 5 δήμαρχοι με 400.000 πληθυσμό, 4 οικονομικοί φορείς με 70.000 μέλη και οι 320 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με 15.000 εργαζόμενους και πωλήσεις το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας. Πραγματοποιήθηκαν 7 μεγάλες συναντήσεις των 150-200 ατόμων για το θέμα. Οι δήμαρχοι το περιέγραψαν ... “σκανδαλώδες” από την αρχή!

            Θετική παρέμβαση συγκεκριμένα εναντίον των καταστροφικών χωροταξικών διατάξεων έκανε πρόσφατα και επίσημα η ΕΕ και ο Πρόεδρος Γιούνκερ.           

            Ζητούμενο είναι η  άμεση ακύρωση και πλήρης διόρθωση της ΚΥΑ, όπως διατυπώθηκαν με υποβληθείσες προτάσεις από όλους τους φορείς.

Μείζονα θέματα για τη χώρα και την Μακεδονία.

1) Να λυθεί το θέμα με τον επαναπατρισμό των καταθέσεων άμεσα. Equity capital. Ποια ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει χωρίς καταθέσεις στις τράπεζες και χορηγήσεις στην αγορά!

2) Τα ληξιπρόθεσμα των ~200 δις να εκκαθαριστούν ακαριαία και οριζόντια από τις εξωφρενικές προσαυξήσεις και πρόστιμα των 300- 500% και των εξωλογιστικών προσδιορισμών- το προβλέπει το μνημόνιο, δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο!

3) Τα κόκκινα δάνεια να εκκαθαριστούν από πανωτόκια  και καταγγελίες συμβάσεων σε άληκτα ποσά, να αφαιρεθούν οι τυχόν καταβολές με αφαίρεση κεφαλαίου, οι τόκοι να υπολογιστούν με Euribor 2% οριζόντια.

4) Νέο Εκθεσιακό Κέντρο: να γίνει στις παρυφές της πόλεως σε 9 μήνες με σύμβαση παραχώρησης και όχι μισό εκθεσιακό και μακέτα  σε 10 χρόνια- του Υπερταμείου.

5) Ζώνη Καινοτομίας: να υπαχθούν όλα τα κενά κτίρια του νομού- 500 με 600.000μ2 με βαλκανική διάσταση και όχι σε  κερδοσκοπία  real estate με κρατικοδίαιτα προγράμματα!

Με εκτίμηση,

Ν. Βιδάλης, Κ. Ζήσης, Χ. Μπόγιας, Μ. Ναξιάδης, Θ. Νιτσιάκος, Ε. Νικολαίδου, Ν. Πρωτοφανούσης,  Λ. Χατζόπουλος, Ν. Φιλίππου»