Quantcast

Παγκοσμίως πρώτη η Ελλάδα ως προς την έκθεση σε κακόβουλο λογισμικό

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την έκθεσή τους σε κυβερνοαπειλές κατατάσσονται οι χρήστες στην Ελλάδα. Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν ότι οι νέες ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού αυξήθηκαν κατά 14% το 2024, φτάνοντας τα 467.000 δείγματα καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια του 2024, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση παγκοσμίως στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία του Kaspersky Security Network, τα οποία συγκεντρώθηκαν από ανώνυμους χρήστες.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager της Kaspersky για την Ελλάδα και την Κύπρο παρουσιάζοντας σε εκπροσώπους του Τύπου τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Την ίδια στιγμή ο κ. Βλάχος σύστησε προσοχή και ενημέρωση στους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, το 2024, οι λύσεις της Kaspersky κατόρθωσαν να προστατεύσουν τους χρήστες στην Ελλάδα από πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές. Ακόμα, στις πιο συχνές απειλές περιλαμβάνονται τα περιστατικά γενικής εκμετάλλευσης, τα password stealers, τα spyware, το financial και banking κακόβουλο λογισμικό και τα ransomware.   

«Τα στατιστικά αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες προειδοποιήσεις, ότι η αγορά μας γίνεται εξίσου ελκυστική με τις παγκόσμιες αγορές για τους κυβερνοεγκληματίες» τόνισε ο κ. Βλάχος και επέμεινε στην αναγκαιότητα των επιχειρήσεων για προστασία των εταιρικών τους υποδομών.

Θεαματικά νούμερα

Μόνο κατά τη διάρκεια του 2024 τα προϊόντα της Kaspersky μπλόκαραν 15.249.312 διαδικτυακές απειλές, 715.838 γενικά exploits, 583.904 επιθέσεις από password stealers, 422.395 περιπτώσεις spyware, 117.329 ανιχνεύσεις financial και banking κακόβουλου λογισμικού, καθώς και 25.650 επιθέσεις ransomware.

Εντός του έτους, καταγράφηκε αύξηση 21,5% σε σύγκριση με το 2023 στις απόπειρες επιθέσεων μέσω του πρωτοκόλλου Remote Desktop Protocol (RDP), το οποίο επιτρέπει στους εργαζομένους να συνδέονται απομακρυσμένα στους εταιρικούς υπολογιστές τους. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας από τις επιχειρήσεις, ειδικά σε μια περίοδο όπου η τηλεργασία έχει καθιερωθεί και στην Ελλάδα.

Η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις παγκόσμιες τάσεις γίνεται επίσης ευκρινέστερη παρατηρώντας ότι οι χρήστες της εφαρμογής SubsCrab στην Ελλάδα ξοδεύουν κατά μέσο όρο €748 για συνδρομές σε διαδικτυακές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας 7,1 τέτοιες υπηρεσίες ανά άτομο.

Στο top 5 της λίστας παγκόσμιων υπηρεσιών με τους περισσότερους εγγεγραμμένους χρήστες βρίσκεται το Netflix, το Spotify, το Disney+, το YouTube Premium και το Google One. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των €895 για 12 τέτοιες υπηρεσίες.