Quantcast

Πακέτο προνομιακών δανείων για νέους αγρότες ανακοίνωσαν Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ειδικό πακέτο δανείων ύψους 1 δισ. Ευρώ για νέους αγρότες ανακοίνωσαν σήμερα η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) καθώς τα στοιχεία για το 2017 έδειξαν ότι το 27% των αιτήσεων δανείων που υποβλήθηκαν σε τράπεζες από νέους αγρότες της ΕΕ απορρίφθηκαν, σε σύγκριση με μόλις 9% για άλλες εκμεταλλεύσεις.

Το πακέτο των 1 δισ. Ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Επίτροπο αρμόδιο για τη γεωργία Phil Hogan και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Andrew McDowell, στοχεύει στην αύξηση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των γεωργών της ΕΕ, ιδίως των νέων αγροτών.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε επίπεδο κράτους μέλους από τις τράπεζες και τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν με το ποσό παρόμοιο που έχει δεσμευθεί από την ΕΤΕπ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει σε δυνητικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και να δοθεί προτεραιότητα στους νέους γεωργούς.

Το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει πολλές από τις σημερινές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί προσφέροντας:

- Χαμηλότερα επιτόκια.

- Μεγαλύτερες περιόδους χάριτος έως και 5 ετών για να αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου.

- Περαιτέρω περιόδους για την αποπληρωμή ολόκληρου του δανείου (μέχρι 15 έτη).

- Ευελιξία, ανάλογα με τις συνθήκες, για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια των τιμών στον γεωργικό τομέα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι γεωργοί παραμένουν σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια σε δύσκολες περιόδους (για παράδειγμα, μέσω μιας πρόσθετης έκτακτης περιόδου χάριτος κάποιων μηνών).

Δύο πιλοτικά δάνεια ύψους 275 εκατ. Ευρώ πρόκειται να υλοποιηθούν στη Γαλλία μέσω αυτού του καθεστώτος. Τα δάνεια αυτά απευθύνονται ειδικά στους νέους γεωργούς και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε: "Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας και πολύ συχνά αποτελεί εμπόδιο για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στο επάγγελμα. Με το 11% των Ευρωπαίων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, η στήριξη των νέων γεωργών στον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν και την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020".