Quantcast

Παπαδημούλης: Σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση για το νέο  Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

 «Θεωρώ σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG) και τη σχετική συζήτηση που είχαν οι ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής με τον αρμόδιο επίτροπο για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, μέσω τηλεδιάσκεψης.

   Αμέσως, ωστόσο, σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΠ) απέχει σημαντικά από τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Μας χωρίζουν περίπου 200 δισ. ευρώ», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Χαν, προσθέτοντας ότι «η πρότασή σας μετά και την κρίση του κορωνοϊού είναι συρρικνωμένη κατά 34 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση που καταθέσατε το 2018». Επίσης, ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν «μια παραλλαγή της (σσ: παλιότερης) πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ».

   Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τον ρώτησε πώς σκοπεύει η Κομισιόν να γεφυρώσει αυτή τη διαφορά, με δεδομένο ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία έχει πει ότι απορρίπτει την πρόταση του Σαρλ Μισέλ για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό (ΠΔΠ)».

   Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσό για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027) θα ανέλθει στα 1,85 τρισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 750 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ, όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στη χθεσινή έκτακτη Ολομέλεια του ΕΚ, το ποσό θα φτάσει τα 2,4 τρισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν και τα 540 δισ. ευρώ, που έχει ήδη εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετικά ψηφίσματά του έχει ζητήσει το ΠΔΠ να ανέλθει στα 2 τρισ. ευρώ.

   Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε επίσης, τι προτίθεται να κάνει η Κομισιόν, καθώς «με δεδομένη την εμπροσθοβαρή λειτουργία του νέου και δραστικά αποδυναμωμένου ΠΔΠ, παρουσιάζεται ένας κίνδυνος, σύμφωνα με την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα τελευταία 3-4 χρόνια να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές που η ίδια η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχους μέχρι και το 2027» και πώς αναμένεται αντιμετωπίσει τις ενστάσεις των 4 «λιτοδίαιτων χωρών», όπως τις αποκάλεσε, «που διαφωνούν με την αύξηση των ιδίων πόρων. Κάτι που εάν δεν συμβεί θα δημιουργήσει κενό χρηματοδότησης το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί».

   Απατώντας στον αντιπρόεδρο του ΕΚ, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Χαν είπε: «Σε ό,τι αφορά τη διαφορά ανάμεσα στη δική μας πρόταση και την πρόταση του ΕΚ, θυμάμαι πολύ καλά ότι στην τελευταία σας απόφαση, μας είχατε προειδοποιήσει να μην κάνουμε δημιουργική λογιστική. Δεν το κάνουμε ποτέ. Είμαστε πολύ σοβαροί στους υπολογισμούς μας, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη μόχλευση» και προσέθεσε: «Όταν δίνεις εγγυήσεις, όταν δίνεις δάνεια, μπορείς σοβαρά να υπολογίσεις τη μόχλευση. Αυτό το 1,85 τρισ. ευρώ, είναι χωρίς τη μόχλευση. Υπάρχουν, όμως, εγγυήσεις που συμπεριλαμβάνονται εκεί, υπάρχουν δάνεια. Γι' αυτό πιστεύω, ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα που θα έχει, ότι πολύ εύκολα θα ξεπεράσουμε τα 2 τρισ. Δεν βλέπω εκεί να μας χωρίζουν πολλά δισεκατομμύρια. Και κατά τα άλλα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε, μια που μιλάμε για το πώς θα ανταποκριθούμε στην κρίση, ότι υπάρχουν και εκείνα τα 540 (δισ. ευρώ) που έχουν ήδη εγκριθεί. Θα πρέπει να βρούμε ποια θα είναι η σωστή "δύναμη πυρός" και αυτό που προτείναμε, είναι η βάση για τις εκτιμήσεις μας. Και μιλάμε πάντα για ένα συνολικό πακέτο που θα πρέπει να βασίζεται σε σαφείς αναλύσεις και ανάγκες».

   «Αυτό που προτείναμε πιστεύω ότι δεν ήταν ουρανοκατέβατο, αλλά προϊόν ώριμης σκέψη», τόνισε ο κ. Χαν, απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη και, καταλήγοντας, υπογράμμισε:«Προσπαθούμε να προλάβουμε και να υπολογίσουμε τις προτάσεις που θα έρθουν από διάφορες γωνιές και να βγάλουμε έναν τελικό συμβιβασμό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τελικά όλα τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν στον συμβιβασμό αυτό».