Quantcast

Ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσονται από τις e-αποδείξεις

Απαλλαγή από την υποχρέωση να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες ή μεγαλύτερες του 30% των ετήσιων εισοδημάτων τους θα έχουν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Στην τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα, εκτός μεγάλου απροόπτου, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί αύριο θα απαλλάσσει επίσης από τις e-αποδείξεις για το 2020 και όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ουσιαστικά όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει αγορές με κάρτες ή μέσω e-banking ίσες με το 30% των ετήσιων εισοδημάτων τους δεν θα πληρώσουν το «πέναλτι» του έξτρα φόρου που αντιστοιχεί στο 22% του ποσού που υπολείπεται για την συμπλήρωση του 30%.

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει 10.000 εισόδημα θα πρέπει να πραγματοποιεί δαπάνες 3.000 ευρώ. Εάν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέρχονται στα 2.000 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει έξτρα φόρος 220 ευρώ.

Η τροπολογία αναμένεται επίσης να απαλλάξει όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, όσους εργαζόμενους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες e-αποδείξεις το 2020, καθώς ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.