Πολιτιστικές δράσεις για τους τουρίστες της Αθήνας

Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» που διοργανώνει για τρίτη χρονιά η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να έχει φέτος ρόλο συνδιοργανωτή. παρουσιάσθηκαν, παρουσία ΜΜΕ και επίσημων προσκεκλημένων, επιλεγμένα αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Οι Πέτρες Μιλούν», με αφορμή τη δρομολόγηση της πολιτιστικής δράσης για το φετινό φθινόπωρο σε ιστορικά σημεία της πόλης.

Η δράση, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τα θεατρικά δρώμενα σε ιστορικά σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας, απευθύνεται σε τουρίστες και κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ελεύθερα.

Τα θεατρικά δρώμενα θα λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 - 13.00), σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία (στην Αρχαία Αγορά, Στοά Αττάλου όλο τον Σεπτέμβριο και στο Μουσείο Ακρόπολης όλο τον Οκτώβριο) και σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας.

Μονόδρομος οι συνέργειες

Στόχος είναι η θετική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα η ανάδειξη της Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Γραμματείας, μέσα από την απαγγελία σπουδαίων κειμένων, λόγων και έργων, μεγάλων φιλοσόφων, πολιτικών, τραγικών ποιητών, που η Ελλάδα κληροδότησε σε όλο τον κόσμο (όπως αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τη «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον «Επιτάφιο λόγο του Περικλή» του Θουκυδίδη ή το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου και τον «Διγενή Ακρίτα»).

Για την ανάγκη προσφοράς ποιοτικών δράσεων στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Αθήνας έκαναν λόγο η πρόεδρος της Ενωσης, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης.

«Αυτή η δράση με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά προσφέρει μία από τις πολύτιμες εμπειρίες που οραματίζεται ένας επισκέπτης ερχόμενος στην Αθήνα, κάτι από την αληθινή και αιώνια καρδιά της πόλης μας. Σημειολογικά, η δράση «Οι πέτρες μιλούν», θα έλεγα ότι αποτελεί μια «γέφυρα» που συνδέει πολίτες και επισκέπτες και φυσικά συνδέει το παρελθόν αλλά και το παρόν της πόλης, μέσα από τα διαχρονικά αυτά αποσπάσματα που απαγγέλλονται σε δρόμους, σε Μνημεία και Μουσεία της Αθήνας. Ο δρόμος των συνεργειών τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί πλέον μονόδρομο, αν επιθυμούμε να σταθεροποιήσουμε την εικόνα της Αθήνας και της χώρας -αλλά και να την διευρύνουμε. Το τουριστικό/πολιτιστικό προϊόν πρέπει να είναι διαχρονικό, να έχει πάγια ποιοτικά χαρακτηριστικά, να είναι έξω από πολιτικές, κάτι σαν εθνική υπόθεση…», τόνισε η Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παράσχης, ανέφερε: «Σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών και, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας, της Αθήνας και του πολιτισμού μας για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο. Το αεροδρόμιο της Αθήνας εκπέμπει καθημερινά την πολιτισμική ταυτότητά του, έχοντας μέχρι σήμερα φιλοξενήσει και παρουσιάσει 86 περιοδικές πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα, με τις 3 μόνιμες εκθέσεις του να υποδέχονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 επισκέπτες. Εχουμε διαχρονικά αποδείξει πως πιστεύουμε στις συνέργειες σε όλες τις διαστάσεις της δραστηριότητάς μας. Το ίδιο πνεύμα διέπει και τις δράσεις μας στον πολιτισμό, γι’ αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, σε μία ιδιαίτερη δράση που επιβεβαιώνει πως ο πολιτισμός και ο τουρισμός στη χώρα μας είναι έννοιες συνυφασμένες άρρηκτα και αρμονικά».