Quantcast

Πρόεδρος ΕΒΕΑ για προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης: Θετικά δείγματα γραφής, οι προφορικές δεσμεύσεις να γίνουν πράξεις

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών της δηλώσεων, η νέα κυβέρνηση έδωσε θετικά δείγματα γραφής όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις βασικές δεσμεύσεις της. 

Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων και εισφορών, για διευκόλυνση της ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, για εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής διαδικασίας, για άρση των εμποδίων στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. 

Θετικό κλίμα δημιουργούν, επίσης, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τη βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, την αναβάθμιση της Παιδείας, την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και την εδραίωση ξεκάθαρων κανόνων στις σχέσεις κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων. 

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση – ως επί το πλείστον -  φάνηκε να εστιάζει στην παρουσίαση εφικτών και μετρήσιμων στόχων, ανά τομέα ευθύνης, αποφεύγοντας ορθώς τις μεγάλες και αόριστες υποσχέσεις.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις κρίνονται στο επίπεδο της πράξης. Έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η νέα κυβέρνηση καλείται να περάσει από τις προφορικές δεσμεύσεις στην εφαρμογή του προγράμματός της. 

Κρίσιμες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της είναι οι στοχευμένες περικοπές κρατικών δαπανών, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας και να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. 

Το βέβαιο είναι ότι, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, οι αντοχές της οικονομίας και των πολιτών έχουν εξαντληθεί και τα περιθώρια για καθυστερήσεις και αστοχίες είναι στενά. 

Ο πολιτικός χρόνος έχει αρχίσει να κυλά και τόσο η αγορά όσο και η κοινωνία περιμένουν να δουν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών, μέσα από τολμηρές πρωτοβουλίες, αλλά και μικρές καθημερινές κινήσεις και «γρήγορες νίκες», που θα δώσουν το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει πραγματικά προς το καλύτερο».