Πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ - Ράλι των ελληνικών ομολόγων

Πρόγραμμα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Περιλαμβάνει μείωση κατά δέκα μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων αλλά και επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Νέα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται:

Πρώτον, η μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων (πρόκειται για επιτόκιο που αφορά στις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την ΕΚΤ) κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Δεύτερον, η επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί

Τρίτον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

Περαιτέρω διευκρινήσεις αναμένεται να δώσει  ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Ράλι των ελληνικών ομολόγων μετά τα μέτρα της ΕΚΤ

Τα ελληνικά ομόλογα, όπως και τα ιταλικά, καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη μετά το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατρακύλησε 12 μονάδες βάσης (0,14 ποσοστιαίες μονάδες) στο 1,50% μετά την ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ. Η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων υποχώρησε 13 μονάδες βάσης στο 0,83%, ενώ πτώση 5 μονάδων βάσης κατέγραφαν οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια πιο βαθειά σε αρνητικό έδαφος και ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων (QE), με μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεχισθεί για χρόνια. «Το Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε την ανάγκη μίας εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της.

Το πακέτο της ΕΚΤ φούσκωσε τα πανιά των επενδυτών, που είχαν ήδη ενισχυθεί από τις ενδείξεις ύφεσης στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.