Ψήφος εμπιστοσύνης από την EBRD

Tα πολλαπλά οφέλη για τον διεθνή ασφαλιστικό όμιλο Euroins Insurance Group της στήριξης με 30 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναλύει σε συνέντευξή του ο Kiril Boshov, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Euroins Insurance και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurohold Βουλγαρίας, και περιγράφει τα επόμενα σχέδια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Kiril Boshov:

Ανακοινώθηκε πρόσφατα η επικείμενη συμφωνία με την EBRD. Πώς θα επηρεάσει τον EIG και τις δραστηριότητές του στην ΝΑ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας;

Η EBRD θα επενδύσει μέχρι και 30 εκ. ευρώ στον Όμιλο Euroins Insurance (EIG) μέσω αύξησης κεφαλαίου και θα αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο στον όμιλο. Επιπλέον, η Eurohold, βασικός μέτοχος του EIG, θα κάνει εισφορά επιπλέον κεφαλαίου έως και 12 εκ. ευρώ. Η EBRD έχει ήδη συγχρηματοδοτήσει την εξαγορά των επιχειρήσεων του ομίλου CEZ στην Βουλγαρία από την Eurohold και τώρα αναπτύσσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας, εστιάζοντας στον κλάδο των ασφαλίσεων. Θα συμβάλλει σημαντικά στην θετική ανάπτυξη της EIG. Η EBRD είναι ένας ευυπόληπτος διεθνής οργανισμός και σημαντικός, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, επενδυτής.

Θα χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν κυρίως για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης θυγατρικής εντός του ασφαλιστικού μας ομίλου- της Euroins Ρουμανίας. Η συνεργασία με την EBRD, ωστόσο, θα ενισχύσει σημαντικά την θέση μας στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η επένδυση θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε τις δραστηριότητες όλων των βασικών μας μονάδων στην περιοχή και να διατηρήσουμε την οργανική μας ανάπτυξη και περιφερειακή επέκταση. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε να τριπλασιάσουμε το μερίδιο αγοράς μας στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Εξακολουθούμε να κατέχουμε ένα μικρό μερίδιο της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, αλλά επιδιώκουμε να το αυξήσουμε σημαντικά. Αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον τομέα των ασφαλίσεων στην Ελλάδα και θα ωφελήσει όλους τους πελάτες στην χώρα με καλύτερες τιμές και όρους.

Προκάλεσε επίσης εντύπωση η πρόσφατη συμφωνία με τον Όμιλο CEZ. Θα δημιουργήσει αυτή η συμφωνία πρόσθετες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα;

Αποκτήσαμε τον μεγαλύτερο διανομέα, προμηθευτή και έμπορο ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια. Εξυπηρετούμε τώρα πάνω από 7 εκατομμύρια πελάτες και απασχολούμε περίπου 6.000 άτομα σε 14 χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEE) και στην πρώην Σοβιετική Ένωση (FSU). Φέτος, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδά μας θα υπερβούν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το EBITDA μας προβλέπεται να ανέλθει στα 120 εκ. ευρώ περίπου. Ενόψει των ανωτέρω, η Eurohold αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα και EBITDA ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και 200 εκ. ευρώ ετησίως έως το 2025, αντίστοιχα. Αυτό θα μας κάνει ηγετική επιχείρηση στην CESEE.

Η εξαγορά των δραστηριοτήτων του Ομίλου CEZ στην Βουλγαρία θα δημιουργήσει πολλές πιθανές συνέργειες, βελτιστοποιήσεις και ευκαιρίες διασταυρούμενων πωλήσεων που θα επηρεάσουν θετικά τόσο τους πελάτες όσο και τους επενδυτές μας. Πάνω απ’ όλα, ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων μας στον τομέα ασφαλίσεων και ενέργειας, θα βελτιώσει σημαντικά το μοντέλο και το προφίλ της εταιρείας, διότι θα εξασφαλίσει υψηλότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα σχετικά με τα κέρδη και τις ταμειακές της ροές. Η πρόσφατη συμφωνία θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης για την εταιρεία μας, ακόμη και σε περιόδους χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας το επιχειρηματικό μας μοντέλο πολύ πιο ανθεκτικό σε οικονομικές κρίσεις και ύφεση.

Σκοπεύετε να αυξήσετε τα μερίδια αγορών σας στις χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείστε ή εξετάζετε και νέες αγορές;

Όσον αφορά στις ασφαλιστικές δραστηριότητες και σε επίπεδο ομίλου, θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τις τρέχουσες θέσεις μας, διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας σε τομείς πέραν των μηχανοκίνητων και λανσάροντας νέα κανάλια άμεσης και διαδικτυακής διανομής. Η διεθνής μας επέκταση θα είναι από εδώ και στο εξής πιο στοχευμένη. Τα επόμενα χρόνια θα βασιστούμε κυρίως στην οργανική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για Ελευθερία των Υπηρεσιών και θα επιδιώξουμε την βελτίωση της κερδοφορίας και της παραγωγικότητας στις περιοχές που ήδη δραστηριοποιούμαστε.

Όσον αφορά στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες στον κλάδο της ενέργειας, θα αναζητήσουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο και επέκταση των επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ραντάρ μας και από αυτή την άποψη.

Σας ρωτώ διότι πέραν των άλλων, έχει ενδιαφέρον η στρατηγική σας για την Ελλάδα και κατ αρχήν τα σχέδια του Ομίλου για την Euroins Ελλάδος

Η Euroins θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα, διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο της σε τομείς πέραν της ασφάλισης μηχανοκίνητων όπως στους τομείς της ιδιοκτησίας, αστικής ευθύνης, υγείας και ασφάλισης ζωής. Οι δραστηριότητές μας στην Ελλάδα συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της Euroins. Είμαστε από τους λίγους περιφερειακούς ομίλους που λειτουργούν στην Ελλάδα μέσω τοπικού υποκαταστήματος. Από την έναρξη λειτουργίας του υποκαταστήματός μας, η ομάδα μας στην χώρα έχει αυξηθεί σε σχεδόν 100 υπαλλήλους.

Είμαστε πιστοί συνεργάτες, εργοδότες και φορολογούμενοι. Επιπλέον, το τοπικό μας υποκατάστημα έχει υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών projects και σκοπών που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων δωρεών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, χορηγιών σε τοπικούς αθλητικούς συλλόγους κ.α.