Quantcast

Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν και σε ποιες θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι οποίες θα συμπαρασύρουν φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεταβίβασης. 

Συνολικά θα υπάρξουν 13.808 ζώνες εκ των οποίων οι 3.478 θα αφορούν σε νέες που θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών, όπου θα σημειώσουν σημαντική αύξηση.

Αναλυτικότερα, σε 6.000-7.000 περιοχές θα σημειωθούν αυξήσεις από 30%, 50% έως και 100% ενώ έρχονται μειώσεις σε 3.000-4.000 περιοχές.

Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα περιοχές σε όλη τη χώρα ,που σήμερα δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές και οι ιδιοκτήτες τους πλήρωναν απειροελάχιστο φόρο όπως ισχύει με τα αγροτεμάχια.

Με βάση τα στοιχεία των εκτιμητών τα οποία έχουν κατατεθεί στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η μεγαλύτερη αύξηση 50%-60% (όχι στις νέες υπό ένταξη περιοχές) προκύπτει σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας ενώ στα Βόρεια Προάστια εκτιμάται ότι οι τιμές θα κινηθούν αυξητικά από 20% έως 30%. Επίσης, αύξηση αναμένεται και στα Νότια Προάστια της Αττικής.

Στις νέες υπό ένταξη στο σύστημα αντικειμενικές αξίες ξεχωρίζουν τουριστικοί προορισμοί πρώτης γραμμής όπως η ΜύκονοςΣαντορίνη, η Κέρκυρα, η Πάρος, τα Κύθηρα,  όπου για πολυτελή ακίνητα-φιλέτα  οι ιδιοκτήτες πληρώνουν πολύ μικρό ΕΝΦΙΑ καθώς βρίσκονται σε οικισμούς χωρίς αντικειμενικές τιμές.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες και κυρίως η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.500 περιοχές θα προκαλέσουν όμως και αύξηση της φορολογητέας αξίας ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα  χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προχωρήσει από το επόμενο έτος σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών.

Παράλληλα εξετάζεται σοβαρά ο περιορισμός ακόμη και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Επίσης, το 2022 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%, φθάνοντας συνολικά το 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι κυρίως αυτές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς ακόμη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.