Quantcast

Σε υψηλό εβδομάδας κινείται το ευρώ εν αναμονή της υπογραφής της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας

Το ευρώ ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος πριν από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Ενώ η επίσημη συμφωνία θα σηματοδοτήσει τον τερματισμό μηνών κατά τους οποίους οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προχωρούσαν εκατέρωθεν σε αυξήσεις των δασμών, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην αγορά νομισμάτων που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

«Οι αγορές εμφανίζονται πιο αισιόδοξες ότι η εμπορική συμφωνία θα αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω κέρδη στα νομίσματα, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Commerzbank.

Ενώ τα μεγάλα νομίσματα πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσής στους στο Λονδίνο σήμερα το πρωί καταγράφοντας οριακές διακυμάνσεις, το ευρώ σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,2% στο 1,1148 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου. Αναλυτής δήλωσε ότι η άνοδος του ευρώ οφείλεται επίσης και στις αγορές που προχωρά κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Ωστόσο, κάποιοι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η επίσημη συμφωνία θα τερματίσει την εμπορική διαμάχη.

«Δεν νομίζω ότι η αγορά είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι κλείνει το μέτωπο της εμπορικής διαμάχης, καθώς το θέμα έχει προκαλέσει πολλή ζημιά στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Νιλ Μέλορ, αναλυτής της BNY Mellon στο Λονδίνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι οι τωρινοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα μείνουν σε ισχύ έως τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει τη ‘φάση 1’ της εμπορικής συμφωνίας με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε στον Λευκό Οίκο στις 18:30 ώρα Ελλάδας.