Quantcast

«Σκαρφαλώνει» η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα

Ρεκόρ συμβολαιογραφικών πράξεων δηλώνει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, με κατακόρυφη την αύξηση των αγοραπωλησιών και των μεταβιβάσεων. 

Σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο VasilopoulosEstates, καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξαν οι ανακοινώσεις για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου, τα μέτρα περί μηδενικού φόρου στις γονικές παροχές, αλλά και το υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον που επανήλθε από το εσωτερικό της χώρας για αγορά κύριας κατοικίας αλλά και για επενδύσεις στα επαγγελματικά ακίνητα.

Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό τόσο για επενδύσεις στην κτηματαγορά της Αθήνας, για οικιστικά ακίνητα, αλλά στη νησιωτική Ελλάδα, για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά κίνητρα, το πλαίσιο «Non Dom» για τα υψηλότερα εισοδήματα και η επέκταση του προγράμματος «Golden Visa» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε τρίτους επενδυτές εκτός της ΕΕ, ενίσχυσαν τις πωλήσεις κατοικιών στα νησιά, στα οποία την παράσταση κλέβουν οι Κυκλάδες.

Το real estate στη Μύκονο, αλλά και στη Σαντορίνη και στην Πάρο, αποσπά το ενδιαφέρον των επενδυτών που βλέπουν τον τουρισμό στην Ελλάδα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να αναπτύσσει πτυχές του αδοκίμαστες μέχρι χθες και να βρίσκει λύσεις απέναντι σε κάθε πρόκληση, χωρίς να παραγνωριστούν οι παράγοντες του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος, οι καλές καιρικές συνθήκες σχεδόν όλο το χρόνο, η μεσογειακή γαστρονομία και φυσικά η δεύτερη θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη για τις γαλάζιες σημαίες.

Τα παραπάνω πιστοποιεί και για τη χώρα μας η νέα έκθεση «Global Luxury Landscape 2021» της Berkshire Hathaway HomeServices, που καταγράφει ανάπτυξη στις πωλήσεις κατοικιών στα νότια προάστια. Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος αυτής της αυξανόμενης εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό απορροφούν οι πολυτελείς κατοικίες σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, αλλά και η Κρήτη και η Κέρκυρα.

Ομοίως πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβεβαιώνουν ότι οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 247,7 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 140,6 εκατ. τον περασμένο χρόνο. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να δυναμώσει, με δεδομένο ότι το επόμενο καλοκαίρι εκτιμάται πως τα εμβολιαστικά προγράμματα θα έχουν μετατρέψει τον σημερινό εφιάλτη του κορωνοϊού σε ενδημική ασθένεια, την ώρα που και οι υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργούν αποτρεπτικά στη μετάδοση του. Το μεγάλο ενδιαφέρον για το realestate στη Μύκονο και σε άλλους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς επιβεβαιώνει και ο Οργανισμός Enterprise Greece, που ανεβάζει την Ελλάδα στην κατάταξη της λίστας των προορισμών για τα υψηλότερα εισοδήματα.