Quantcast

Στα σκαριά νέα ρύθμιση χρεών από το υπουργείο Εργασίας - Με κατασχέσεις θα κινδυνεύουν όσοι δεν ενταχθούν

Στην κορυφή της λίστας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και κατά συνέπεια του “ράλι” κατασχέσεων και πλειστηριασμών που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα θα τεθούν αυτόματα όσοι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και η οποία αναμένεται να αποτελέσει την ύστατη ευκαιρία όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Δυνητικά η ρύθμιση που θα είναι ανεξάρτητη από τις ρυθμίσεις για χρέη προς τις τράπεζες και Δημόσιο αφορά περί τους 900.000 οφειλέτες σε πρώην ΟΑΕΕ , ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Στην πράξη θα επιδιωχθεί να καλύψει το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών που αποκλείστηκαν από την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό γιατί έχουν κλείσει τα βιβλία τους η έχουν πτωχεύσει, είτε γιατί δεν έχουν έστω μια κερδοφόρα χρήση τα τελευταία χρόνια , είτε ακόμη γιατί η περιουσία τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια. Βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμίσουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, τα οποία μάλιστα, βάσει των σεναρίων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, θα επανυπολογιστούν με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αρχικής οφειλής ακόμη και κατά 50% με 54%.

Η ρύθμιση

Οι δόσεις ενδέχεται να είναι για όσους έχουν χρέη μέχρι 3.000 ευρώ, 36 και για όλους τους υπόλοιπους 120, ενώ υπάρχουν σενάρια κλιμάκωσης, με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις. Συνολικά ,το “ κούρεμα” της οφειλής εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά θα αγγίζει ακόμη και το 74%, καθιστώντας τη ρύθμιση όχι μόνο ελκυστική αλλά πιθανότατα και την πλέον ευνοϊκή που έχει τεθεί σε εφαρμογή.