Quantcast

Σταϊκούρας: Έρχεται η ώρα της κρίσης για τους μπαταχτσήδες - Ισχύει το ακατάσχετο 1.250 ευρώ

Τη φράση «έρχεται η ώρα της κρίσης για τους στρατηγικής κακοπληρωτές» χρησιμοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας για να αναδείξει τη σημασία της ρύθμισης του πτωχευτικού κώδικα ο οποίος  περιλαμβάνει και συγκεκριμένα εργαλεία εντοπισμού όσων εκμεταλλεύονται τις προστατευτικές διατάξεις για να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Μιλώντας στη Βουλή ο  υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αξιοποίησαν αδυναμίες του νόμου Κατσέλη, με σκοπό να καθυστερήσουν την πληρωμή. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αδυναμίες η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα, με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης όλων των εκκρεμών υποθέσεων εντός του 2021 με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπου μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ελεγχθούν όλες οι αιτήσεις και έτσι θα διαπιστωθεί ποιοι είναι επιλέξιμοι και ποιοι όχι.

"Συνεπώς, έρχεται η ώρα της κρίσης και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι οδηγούνται να πληρώσουν αυτά που χρωστούν και μάλιστα με τόκο, για όσο χρονικό διάστημα απέφευγαν να πληρώσουν. Έτσι, θα τελειώσει οριστικά και αυτή η κοινωνική αδικία» είπε.

Ο υπουργός αποκάλυψε και δύο χαρακτηριστικά περιστατικά  που εντόπισε η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Συγκεκριμένα: «

-        Οικογένεια με ένα τέκνο και με εισόδημα 3000 ευρώ μηνιαίως δηλώνει ότι το τέκνο πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο επί σειρά ετών και η απομάκρυνσή του από αυτό θα επιφέρει ψυχολογική βλάβη. Ως εκ τούτου, ο οφειλέτης δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει πάνω από 50 ευρώ μηνιαίως προς την τράπεζα για το στεγαστικό δάνειο.

-        Δεύτερη περίπτωση, οικογένεια με δύο τέκνα και με εισόδημα 4000 ευρώ μηνιαίως δηλώνει ότι φιλοξενεί στο σπίτι άνεργο συγγενή, του οποίου καλύπτει τις δαπάνες διαβίωσης. Ως εκ τούτου, ο οφειλέτης δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει πάνω από 100 ευρώ μηνιαίως προς την τράπεζα για το στεγαστικό του δάνειο».

Ισχύει το οριζόντιο ακατάσχετο των 1.250 ευρώ

Αναφορικά με το ακατάσχετο είπε «θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος  οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κάτω  του ακατάσχετου οριζόντιου  ορίου των 1.250  ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες».