Quantcast

Στην τελική ευθεία η επένδυση στην Κασσιόπη

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει, μετά από 6 χρόνια καθυστερήσεων, 11 δικαστικές διαμάχες και τριψήφιο αριθμό αδειών, η επένδυση ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, με τον Ανδρέα Σάντη, διευθύνοντα σύμβουλο της NCH Capital για τα δυτικά Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο, να εκτιμά ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πολυτελούς τουριστικού χωριού.

Μπορεί το έργο να ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση, ωστόσο 6 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, καθώς εκκρεμεί η οικοδομική άδεια, η έκδοση της οποίας τοποθετείται χρονικά εντός του επόμενου τριμήνου.

Στη διάρκεια των 6 ετών, η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με σωρεία αντιδράσεων τόσο από τον δήμο της Κέρκυρας και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όσο και από ολιγάριθμες ομάδες ατόμων, που έχουν κινηθεί δικαστικά, με την NCH να έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα για την υλοποίηση του έργου περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 περίπου έχουν καταβληθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Τουριστικό χωριό υψηλών προδιαγραφών

Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός υπερπολυτελούς τουριστικού χωριού που θα προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ και θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της θέσης της Κέρκυρας στον διεθνή τουριστικό χάρτη. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα δημιουργηθεί ένα έργο που απευθύνεται σε τελείως διαφορετικό αγοραστικό κοινό από το αγοραστικό κοινό που σήμερα υπάρχει και θα είναι ένα έργο που θα είναι σημείο αναφοράς», εξηγεί ο Αν. Σάντης.

Η ανάπτυξη του έργου, που είναι γνωστό και ως «Kassiopi Project», θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διακριτές κατασκευαστικές ζώνες. Στην πρώτη ζώνη θα αναπτυχθούν το ξενοδοχείο και οι σουίτες, στη δεύτερη θα αναπτυχθεί το οικιστικό με 21 ανεξάρτητες κατοικίες και στην τρίτη θα αναπτυχθούν άλλες 19 κατοικίες, καθώς και η μαρίνα. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 90 δωματίων και 76 σουιτών, 40 παραθεριστικών κατοικιών και μίας μαρίνας με 60 θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Οι 40 ανεξάρτητες κατοικίες, οι οποίες θα αναπτύσσονται σε έκταση 1.000 τ.μ. και θα έχουν κατά μέσο όρο εμβαδόν 250 τ.μ. η καθεμία, θα διατεθούν προς πώληση.

Τη διαχείριση του ξενοδοχείου θα αναλάβει μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα, με τους επικεφαλής της NCH Capital να βρίσκονται αυτή την περίοδο σε προχωρημένες συζητήσεις με 4 ισχυρούς παίκτες της αγοράς, ένας εκ των οποίων, μάλιστα, δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία δικτύου άρδευσης, συστημάτων αφαλάτωσης, υποδομών αντιπυρικής προστασίας, συστήματος βιολογικού καθαρισμού και ανακύκλωσης, καθώς και δικτύου οπτικών ινών. Το συγκρότημα θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται καθόλου το φυσικό περιβάλλον.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της NCH, η πρώτη φάση κατασκευής που περιλαμβάνει την ξενοδοχειακή μονάδα, τις σουίτες, τα έργα υποδομής και τη μαρίνα προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2021, με τη δεύτερη φάση, αυτήν της ανάπτυξης των παραθεριστικών κατοικιών, να ξεκινά το 2020 και να ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι το 2023.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του τουριστικού χωριού θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και 500 ανά έτος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Από τη συνολική έκταση των 490 περίπου στρεμμάτων, το 93% θα παραμένει δασικό (και θα επιστραφεί στο ελληνικό κράτος) και μόνο στο 7% θα υπάρξει δόμηση, με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του συγκροτήματος να τον έχει αναλάβει το γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη.

Διεθνής παρουσία

Η NCH Capital είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και τα δυτικά Βαλκάνια. Με παρουσία στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Κροατία, στη Ρουμανία, στην Αλβανία, στην Ουκρανία, στη Λετονία, στο Καζακστάν, στη Βουλγαρία και στο Μαυροβούνιο, η εταιρεία από την ίδρυσή της, έχει δημιουργήσει 25 επενδυτικά ταμεία και πλέον διαχειρίζεται κεφάλαια 3 δισ. δολαρίων.