Προς αυτή την κατεύθυνση επιλέγει ανακυκλώσιμα υλικά ή υλικά βιώσιμης προέλευσης, δημιουργεί στα φυσικά της καταστήματα ειδικό τμήμα με συλλογές μεταχειρισμένων ρούχων (second hand) με την ονομασία Pre-Loved, ενώ δίνει δυνατότητα για ενοικίαση ρούχων και συμβουλές για παράταση της διάρκειας ζωής των ενδυμάτων.
Τα παραπάνω ανέφερε σε εκπροσώπους του Τύπου, η ομάδα της H&M, στο πλαίσιο παρουσίασης της στρατηγικής βιωσιμότητας στα κεντρικά γραφεία (universe) στη Στοκχόλμη. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, στόχος του ομίλου αποτελεί η κλιματική ουδετερότητα (net zero) έως το 2040.
Οικολογική μόδα
Τα ρούχα από δεύτερο χέρι (second hand) αποτελούν μια ανερχόμενη διεθνώς τάση. Όπως ανέφεραν στην H&M η ανάπτυξη που καταγράφει η κατηγορία των μεταχειρισμένων ρούχων, είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τους ρυθμούς που αναπτύσσεται η παραδοσιακή αγορά ρούχων. Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρούχων θα αφορούν το 15% με 20% της παγκόσμιας αγοράς μόδας έως το 2030, μιας αγοράς που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, όσο ο πληθυσμός αυξάνεται.
Οι λόγοι είναι προφανείς, καθώς οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν μοναδικά ρούχα σε ελκυστικές τιμές, αισθητά χαμηλότερες από τις τιμές των αντίστοιχων καινούργιων. Εξάλλου, η τάση για παλιά ρούχα, που η αξία τους αντέχει στο χρόνο κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις νέες γενιές, που αποτελούν την πιο δυναμική κατηγορία καταναλωτών.
Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές έχουν δηλώσει ότι σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν αποκτήσει ρούχα από «δεύτερο χέρι». Σύμφωνα δε, με σχετική έρευνα το 62% της γενιάς των millennials και της Gen Z λένε ότι αναζητούν για την γκαρνταρόμπα τους ένα second hand «κομμάτι», προτού αγοράσουν ένα καινούργιο.

Στην Ελλάδα η H&M εφαρμόζει επιτυχώς τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα της συλλογής παλιών ρούχων (garment collecting) με αντάλλαγμα κουπόνι για τις επόμενες αγορές. Το επόμενο βήμα αναμένεται να αποτελέσει η γωνιά μεταχειρισμένων ρούχων στα φυσικά καταστήματα, πολιτική που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει σε διεθνή βάση.
Στο πλαίσιο πάντα της βιώσιμης στρατηγικής, η H&M διερευνά ακόμη, την πιθανότητα εξαγορών ηλεκτρονικών πλατφορμών μεταπώλησης ρούχων, αποτελώντας ήδη τον βασικό μέτοχο μιας τέτοιας πλατφόρμας, της Sellpy, που δραστηριοποιείται σε 24 αγορές και επιτρέπει την αγορά και πώληση μεταχειρισμένων ρούχων. Δρομολογεί επίσης, περαιτέρω επενδύσεις και συνάπτει συνεργασίες για επιτάχυνση των ρυθμών και βέλτιστη επίτευξη των βιώσιμων στόχων, όπως ανέφερε και η Ούλρικα Λέβερενζ επικεφαλής πράσινων επενδύσεων του ομίλου H&M, υπενθυμίζοντας τις συνέργειες που έχει συνάψει με άλλους μεγάλους ομίλους από τη βιομηχανία μόδας, όπως την αμερικανική GAP, την ισπανική Mango και τη δανική Bestseller για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων βασικών τους προμηθευτών σε Μπαγκλαντές, Ινδία και αλλού, που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολικό πάρκο στο Μπαγκλαντές κ.λπ.
Για τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντικών της δράσεων, η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση πράσινων ομολόγων, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ το 2021 και άλλα 500 εκατ. ευρώ το 2023.
Σημειώνεται, ότι στην Ελλάδα, η H&M λειτουργεί από το 2007 αριθμώντας σήμερα 33 καταστήματα σε 15 πόλεις. Το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 184,6 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 5,4 εκατ. ευρώ.