Quantcast

Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά και πόσα θα πάρουν

Οι συνταξιούχοι που δικαιούνται αυτόματα αναδρομικά και ποιοι ενδέχεται να τα διεκδικήσουν. Γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολιτική λύση. Παραδείγματα.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αφήνει η κυβέρνηση όσον αφορά την εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις ως προς το εύρος των δικαιούχων και τον τρόπο αποπληρωμής των ποσών.

Ήδη, στο κυβερνητικό επιτελείο συνεκτιμούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και το πολιτικό κόστος ενός πιθανού περιορισμού των δικαιούχων, προκειμένου να ανακοινώσουν το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσανατολισμός αφορά την λήψη μιας πολιτικής απόφασης που θα δίνει οριζόντια λύση στο θέμα. Ζητούμενο παραμένει το εύρος των δικαιούχων και κατά συνέπεια ο τρόπος, αλλά και ο χρόνος καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές που ενώ είχαν κριθεί αντισυνταγματικές, δεν σταμάτησαν να εφαρμόζονται. Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβάνονται ετήσιες ή εξαμηνιαίες δόσεις, σε βάθος 3, 5 ή 6 ετών.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των περιλήψεων των δικαστικών αποφάσεων, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους. Αφήνοντας μάλιστα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως μελετούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και «συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της».

Περισσότερα στο Euro2day