Συντάξεις: Πού «κλείδωσαν» οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης

Τι αλλάζει σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πόσο αυξάνονται οι παροχές συνταξιούχων που απασχολούνται. Αλλάζουν όλα και στις εισφορές 1,4 εκατ. μη μισθωτών. Τι προβλέπεται για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συντάξεων, που για το τρέχον έτος προβλέπει τα 970 εκατ. της 13ης σύνταξης.

Αλλαγές και ανατροπές σε συντάξεις και εισοδήματα για πάνω από 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, συνταξιούχους και εργαζόμενους, περιλαμβάνει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται σήμερα να αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Στο ενδιάμεσο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι ο νέος ασφαλιστικός “νόμος Βρούτση” που θα αντικαταστήσει σειρά διατάξεων του “νόμου Κατρούγκαλου” που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, θα έχει ψηφιστεί. Το τελικό σενάριο που φαίνεται πως “κλείδωσε” χθες και αφορά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης βάσει των οποίων υπολογίζεται το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες αυξήσεις από τα 30 έτη και μια μέρα ασφάλισης ώστε μετά τα 40 έτη ασφαλιστικού βίου, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης να ξεπερνάει κατά τι το 50%. Η δομή του συστήματος υπολογισμού του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων παραμένει ίδια. Αυξάνονται όμως οι συντελεστές αναπλήρωσης, από τα 30 έτη και πάνω, με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 50% - 50,5% για 40 έτη ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι σήμερα, για τα 31 έτη ασφάλισης η συνολική αναπλήρωσης ανέρχεται σε 27,79%, φθάνει τα 33,81% για τα 35 έτη ασφάλισης και φθάνει τα 42,8% για τα 40 έτη ασφάλισης.

Περισσότερα στο euro2day.gr