Quantcast

Τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων - Σε 1,7 εκατ. μισθωτούς τα 800 ευρώ

Διευρύνεται η  «ομπρέλα» προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με την ανακοίνωση του ολιστικού  σχεδίου  στήριξης της οικονομίας που περιλαμβάνει ενίσχυση της ρευστότητας  των επιχειρήσεων  με ενεργοποίηση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής,της επιδότησης των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων  και  καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ συνολικά σε  1,7 εκατομμύρια εργαζομένους,το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Μέσω των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας καλύπτεται πλέον το 86% των επιχειρήσεων της χώρας. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας

Ειδικότερα,σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα:

1.Επεκτείνεται  στο  μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών  η ενίσχυση των 800 ευρώ. Θα τη  λάβουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι ή το 81% ενώ  καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές  για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.

* Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 86% του συνόλου. Προβλέπεται ακόμα  αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία ενώ υπάρχει η δυνατότητας 25% έκπτωσης  αν πληρωθούν εμπρόσθεμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών.Προυπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Καλύπτονται 700.000 επαγγελματίες ή το 75% του συνόλου.

* Eνεργοποιείται η  «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δις ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων.Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στους τραπεζικούςλογαριασμούς από το Taxis. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τις 2 έως  10 Απριλίου.  

* Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Το κράτος θα καλύψει το μέρος του δώρου για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης. 

* Παρέχεται έκτακτη στήριξη σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας,του ΕΚΑΒ,του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης  Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις επιταγές προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες.

Ταυτόχρονα εντός του Απριλίου, θα  κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε αρχές Μαΐου να μπορούν να λάβουν  εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.