Quantcast

Τι σημαίνει για την τσέπη των συνταξιούχων η... συνταγή ΔΝΤ - Πόσο αντέχει το σύστημα

Πώς περιορίζεται το μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στα 780 ευρώ μεικτά έναντι 910 ευρώ, εφόσον δεν εφαρμοστούν τα μέτρα της περικοπής των προσωπικών διαφορών και της κατάργησης της 13ης σύνταξης. Αναλυτική μελέτη των Ρομπόλη - Μπέτση.

Στον περαιτέρω περιορισμό του μηνιαίου εισοδήματος των συνταξιούχων κατά την προσεχή 10ετία στα 780 ευρώ, θα οδηγούσε η εφαρμογή των μέτρων που θέτει μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με το ασφαλιστικό.

Ενόψει και της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσής του για την χώρα μας, το Ταμείο πρόκειται να επαναφέρει στο προσκήνιο τα δύο θέματα που θεωρεί πως παρατηρήθηκε σημαντική υπαναχώρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό. Στην πράξη, επιμένοντας και επισημαίνοντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει από τα πιο γενναία στην Ευρώπη, το ΔΝΤ ζητεί εκ νέου την περικοπή των παλιών συντάξεων (μείωση της προσωπικής διαφοράς) και κατάργηση της παροχής που ονομάστηκε 13η σύνταξη.

Μελέτες των δανειστών που είχαν εκπονηθεί την περίοδο που ίσχυαν οι δεσμεύσεις αυτές, έδειχνα ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2020, θα ήταν 13,4% του ΑΕΠ από 17,3% που ήταν το 2016, ήτοι πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Περισσότερα στο Euro2day