Quantcast

Τηλεδιασκέψεις ενόψει Eurogroup: Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη

Τηλεδιάσκεψη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου. Πέτσα, του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, του επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιxάλη Αργυρού και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Μάλιστα οι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως πρόκειται για «στήριξη ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της».

Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank). Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στη συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Όπως πολλές φορές έχει διατυπωθεί, η θέση της Ελλάδας είναι ότι «η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη».

Τηλεδιάσκεψη και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας και οι στρατηγικές αντιμετώπισής τους, με συντονισμένες δράσεις και μέτρα για τη δυναμική επανεκκίνηση των οικονομιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού, τομέα ιδιαίτερα κρίσιμου για την ελληνική οικονομία.

Μέτρα και χρηματοδότηση μέσω ESM για την ενίσχυση της οικονομίας προκρίνει το Eurogroup

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

Λίστα προτάσεων για τη χρηματοδότηση των Κρατών Μελών την οποία οι Υπουργοί  Οικονομικών θα κληθούν  να εγκρίνουν όλη ή στο μεγαλύτερό της τμήμα, προετοίμασε το χθεσινό EWG (ομάδα εργασίας) για το σημερινό  Eurogroup.

Το Eurogroup θα συνέλθει εκ νέου στις 15:00 τοπική ώρα Βρυξελλών (16:00 Ελλάδας με τηλεδιάσκεψη) συνεχίσει τις εργασίες του για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η πανδημία της νόσου COVID-19, μετά το σχετικό αίτημα των ηγέτες της ΕΕ στις 26 Μαρτίου 2020 (τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Η λίστα των προτάσεων έχει ήδη γίνει γνωστή στου Προέδρους της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, με την ενημέρωση  που τους έκανε ο Πρόεδρος του Eurogroup σε νέα χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τρεις πηγές, εθνικών αντιπροσωπειών, οι οποίες μίλησαν στο real.gr και έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων στο προπαρασκευαστικό όργανο (ΕWG), η λίστα καταγράφει τις επιλογές και τις αξιολογεί ως προς το βαθμό ετοιμότητας και αποδοχής που συναντούν ανάμεσα στα Κράτη Μέλη. Η λίστα περιλαμβάνει τόσο τη γαλλική πρόταση για νέο ταμείο που θα εκδώσει αμοιβαιοποιημένο χρέος, όσο και την ολλανδική πρόταση για εθελοντικό ταμείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών - χωρίς ωστόσο πολλές λεπτομέρειες. Η λίστα κλείνει με την ένδειξη ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για νέα μέτρα στο μέλλον.

Αναλυτικά, η λίστα περιλαμβάνει και καταγράφει την πρόθεση των Κρατών Μελών να διαθέσουν το 3% του ΑΕΠ τους σε μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας μέσω κρατικών ενισχύσεων, κυρίως για τη διάσωση επιχειρήσεων και την επιδότηση της εργασίας. Καταγράφει ταυτόχρονα την πρόθεση των Κ-Μ να διαθέσουν 18% του ΑΕΠ τους σε εγγυήσεις ρευστότητας προς την οικονομία. Σημειώνει στο ιδιο πλαίσιο την ανακοίνωση της ΕΚΤ για άμεσες αγορές κρατικού χρέους στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

Ως προς τη χρηματοδότηση των παραπάνω κρατικών ενισχύσεων προκρίνεται η δανειοδοτική δυνατότητα του  ΕSM ύχους 410 δισ.Ευρώ. Κάθε Κ-Μ θα έχει πρόσβαση σε δάνεια 2% του ΑΕΠ του με χαλαρούς συνοδευτικούς βραχυπρόθεσμους όρους και δέσμευση για επιστροφή στην δημοσιονομική σταθερότητα όταν επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση θα δίδεται μέσω προληπτικής γραμμής στήριξης που προβλέπεται στον ESM. Ο στόχος σύμφωνα με το EWG και τo Eurogroup είναι αφενός η μείωση του κόστους δανεισμού των Κ-Μ από τις αγορές, αφετέτου η εξασφάλιση της πρόσβασης των Κ-Μ στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων OMT (outright monetary trasnactions - ένα από τα δύο μαζί με το PEPP) της ΕΚΤ.

Προτείνεται ακόμα η δημιουργία πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων μέσω της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - EIB), για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 200 δισ.Ευρώ.

Η λίστα καταγράφει και το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την επιδότηση της εργασίας με 100δισ.Ευρώ μέσω έκδοσης 10ετών ομολόγων από την Κομισιόν και εμπράγματων εγγυήσεων 25 δισ.Ευρώ από τα Κ-Μ. Τέλος περιλαμβάνει την ανακατανομή πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και υπόσχεση για σχετική χρήση κονδυλίων από το ΠΔΠ 2021-2027.

Όλα τα παραπάνω συναντούν την πλήρη αποδοχή όλων των Κ-Μ. Συζήτηση θα διεξαχθεί για το είδος των όρων των δανείων του ΕSM και η λίστα θα υιοθετηθεί.

Η λίστα περιλαμβάνει, τέλος και τη γαλλική πρόταση για δημιουργία αποθεματικού ταμείου ύψους 3% του ΑΕΠ των Κ-Μ για 10 έτη, μέσω κοινών εκδόσεων ομολόγων για την αμοιβαιοποίηση του κόστους της κρίσης. Η πρόταση αυτή δεν συναντά την αποδοχή περισσότερων από 8 Κ-Μ.

Οι προτάσεις που έχουν την αποδοχή όλων αναμένεται να εγκριθούν με ομοφωνία. Το Eurogroup θα δεσμεύεται να επανέλθει αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, συγκάλεσε και προήδρευσε τηλεδιάσκεψης με τους προέδρους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και της Ευρωομάδας. Οι τέσσερις πρόεδροι εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική ανταπόκριση της ΕΕ στην κρίση του COVID-19 και σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου "υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης μέσα στα υφιστάμενα μέσα και τα θεσμικά όργανα", σημειώνοντας ότι "πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί στο να κάνουμε περισσότερα". "Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας", αναφέρουν οι 4.

""Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα επενδύσεων, ιδίως πράσινων και ψηφιακών , αποτελούν μέρος της απάντησης. Την επομένη μέρα, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο δυνατή. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να τεθεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε όλα τα μέλη της Ευρωομάδας να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο", καταλήγουν.