Quantcast

Τον τρόπο λειτουργίας του ενισχυμένου προγράμματος InvestEU παρουσίασαν Μπρετόν και Τζεντιλόνι

Τον τρόπο λειτουργία του ενισχυμένου προγράμματος InvestEU, στο πλαίσιο της απάντησης της ΕΕ στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας μέσω του "ταμείου ανάκαμψης", Next Generation EU, εξήγησαν στον Τύπο τις Βρυξέλλες, οι Επίτροποι Μπρετόν και Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα το νέο InvestEU θα παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στις εταιρείες και θα εξασφαλίσει την έντονη εστίαση των επενδυτών στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η μετάβαση στην ψηφιοποίηση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το παράθυρο της βιώσιμης υποδομής διπλασιάζεται και προστίθεται ένα πέμπτο παράθυρο πολιτικής: το στρατηγικό ευρωπαϊκό επενδυτικό παράθυρο, το οποίο θα καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα προωθήσει και θα εξασφαλίσει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε βασικούς τομείς, όπως πχ η παραγωγή φαρμάκων.

Η νέα πρόταση περιέχει δύο κύριες αλλαγές στο Πρόγραμμα InvestEU, όπως συμφωνήθηκε εν μέρει μεταξύ των συννομοθετών τον Απρίλιο του 2019:

Η πρώτη είναι η αύξηση του προϋπολογισμού InvestEU για να αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες και ένα περιβάλλον αυξημένου κινδύνου. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το παράθυρο της βιώσιμης υποδομής διπλασιάζεται, με στόχο να κινητοποιήσει επισκευές και ανακαινίσεις κτιρίων και υποδομών.

Η νέα πρόταση προβλέπει διπλασιασμό του ποσού εγγύησης που διατίθεται στο παράθυρο της βιώσιμης υποδομής στο πλαίσιο του Ταμείου InvestEU, καθώς και την κατανομή ενός πρόσθετου ποσού εγγύησης στο νέο παράθυρο. Πιο συγκεκριμένα τα ποσά κατανέμονται ως εξής:

Παράθυρο βιώσιμης υποδομής: 20 δισ. €

Παράθυρο έρευνας, καινοτομίας και ψηφιοποίησης: 10 δισ. €

Παράθυρο ΜΜΕ: 10 δισ. €

Παράθυρο κοινωνικών επενδύσεων και δεξιοτήτων: 3,6 δισ. €

Στρατηγικό ευρωπαϊκό επενδυτικό παράθυρο: 31 δισ. Ευρώ

Η νέα πρόταση προβλέπει επίσης αύξηση του χρηματοδοτικού κονδυλίου που διατίθεται στο συμβουλευτικό κέντρο InvestEU κατά 200 εκ.Ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του νέου παραθύρου καθώς και των αυξανόμενων αναγκών των άλλων τεσσάρων παραθύρων.

Η βασική αρχή του τρόπου λειτουργίας του InvestEU δεν αλλάζει. Το Ταμείο InvestEU θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω εγγύησης προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα υποστηρίξει τα επενδυτικά σχέδια των εταίρων υλοποίησης, όπως ο Όμιλος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άλλοι, και θα αυξήσει την ικανότητά τους να φέρουν κινδύνους.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η εγγύηση θα χορηγηθεί στο 45%, πράγμα που σημαίνει ότι 34 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ διατίθενται σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκκλήσεις για εγγυήσεις. Το μέγεθος της παροχής βασίζεται στο είδος των προβλεπόμενων χρηματοοικονομικών προϊόντων και την ανοχή των χαρτοφυλακίων, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από το EFSI και τα τρέχοντα χρηματοοικονομικά μέσα, καθώς και τις πιθανές αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς μετά την κρίση του κοροναϊού.

Δεδομένου του ρόλου του βάσει των Συνθηκών, της ικανότητάς του να λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη και της υπάρχουσας εμπειρίας ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα παραμείνει προνομιούχος εταίρος υλοποίησης για το InvestEU. Θα εφαρμόσει το 75% της εγγύησης της ΕΕ.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ θα διαδραματίσει επίσης κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή συμβουλευτικής υποστήριξης στο πλαίσιο του συμβουλευτικού κόμβου InvestEU. Επιπλέον, θα συμβουλεύει την Κομισιόν και θα εκτελεί επιχειρησιακά καθήκοντα σε σχέση με το Κέντρο.