Quantcast

Συμφωνήσαμε για το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα, λέει η κυβέρνηση - Η δήλωση των Θεσμών

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπήρξε σήμερα, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, ο χρόνος εφαρμογής τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ερωτηθείς για το «ποια μέτρα θα γίνουν πότε», ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, χωρίς βεβαίως να το επιβάλουν οι θεσμοί. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σημειώνεται ότι στις σημερινές επαφές αντηλλάγησαν επίσης απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και συζητήθηκε η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο συγκεκριμένος παράγοντας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν το ξέρω. Εμένα με ενδιαφέρει εάν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».

Τέλος, σχετικά με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του, ανέφερε πως «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Θεσμοί: δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο

"Συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μεταμνημονιακή περίοδο καθώς και για την κατάσταση και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος", είχαν οι ελεγκτές των τεσσάρων θεσμών που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο αποστολής που ολοκληρώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ελεγκτές, οι συζητήσεις περιελάμβαναν "τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού σχεδίου της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και στην εφαρμογή της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

"Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην μεταμνημονιακή περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής", αναφέρουν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM σε κοινή τους ανακοίνωση.

"Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Η πρώτη τριμηνιαία ενισχυμένη έκθεση εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη δέσμη μέτρων της Κομισιόν για το φθινόπωρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου", υπενθυμίζουν.

Η Ελεγκτές της Κομισιόν, σε συνεργασία με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Ελλάδα. Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχε στις συναντήσεις στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

"Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής", σημειώνουν και καταγράφουν ότι "η Κομισιόν ενεργοποίησε επίσης το ενισχυμένο μέσο επιτήρησης βάσει του κανονισμού 472/2013 για την Ελλάδα, που θα ισχύει με το τέλος του προγράμματος".