Quantcast

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ

 Αναιμική αύξηση της ζήτησης «βλέπει» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2019 έχουν υποβαθμιστεί λόγω της επιδείνωσης των προβλέψεων για το παγκόσμιο εμπόριο, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), αν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη το 2020.

Ο IEA, που συντονίζει την ενεργειακή πολιτική των βιομηχανοποιημένων κρατών, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης το 2019 κατά 100.000 βαρέλια στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά ανακοίνωσε ότι θα σκαρφαλώσει στο 1,4 εκατ. βαρέλια για το 2020.

«Στο επίκεντρο βρίσκεται η ζήτηση πετρελαίου καθώς εξασθενεί το οικονομικό κλίμα… Οι επιπτώσεις για τη ζήτηση πετρελαίου γίνονται εμφανείς», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία του έκθεση. «Η επιδείνωση των προοπτικών για το εμπόριο είναι κοινό ζήτημα σε όλες τις περιοχές», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ο IEA απέδωσε επίσης την αναιμική αύξηση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του έτους σε επιβράδυνση στη βιομηχανία πετροχημικών στην Ευρώπη, τις υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο και τη στάσιμη ζήτηση για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή μετά τις επιθέσεις που έγιναν στα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, προκαλώντας ανησυχία για τον ομαλό εφοδιασμό των αγορών με πετρέλαιο. Στις 11.38 ώρα Ελλάδος, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης Brent διαπραγματεύονται στα 60,85 δολ. το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 0,75%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται στα 51,75 δολ. σημειώνοντας πτώση κατά 1,01%.